Orienteringsklubben Gorm Jelling | Skiklubben Gorm Jelling

Monthly Archives: april 2019

Tirsdag den 7. maj kl. 18 har du mulighed for at tage en ven med til træning i OK Gorm.
Der er baner til alle. Og bagefter er der gratis spisning – for alle.


Nanna og jeg besluttede for noget tid siden at vi skulle prøve at løbe Wild West for første gang og vi havde aftalt at løbe sammen. Wild West er et traditionsrigt orienteringsløb på + 25 km i fugleflugt, som har været afholdt hvert andet år siden 1946. Et specielt O-løb, da der løbes på gamle kort i typisk 1:25.000 målestok, gerne i vestjysk tæt skov og klitter. I år var det henlagt til Skagen området på et kort fra 1881-1883 med enkelte rettelser fra 1964 tegnet i 1:25.000. Det vil sige at der er færre detaljer med på kortet end vi er vant til, og de detaljer, der er, må man håbe ikke har ændret sig de sidste 135 år….. Kortet var heldigvis fotograferet op til 1:20.000 for at gøre det mere læsbart. Selvom der er færre detaljer på kortet, betyder det ikke at posterne så ligger frit fremme og let tilgængeligt, nej, de ligger typisk i små slugter og lavninger; det er også en af de ting, som er karakteristisk for Wild West.
Ikke lige noget for begyndere, men for de lidt mere erfarne, som lige har lyst til en ekstra udfordring, mentalt og fysisk.
Starten:
Der var navneopråb og afgang kl. 00.45 til starten, da starten gik i Skagen, mens mål var i Ålbæk, foregik det i bus og det blev til meget søvn.
Kl. 02.00 stod vi på parkeringspladsen ved Den tilsandede Kirke sammen med ca. 80 andre, hvor der var fællesstart; 80 lamper blev tændt og så gik det bare hastigt derudaf. Forude ventede 35 poster, 25½ km bane og da solen først stod op 5:37, kunne vi regne med løbe de første 3,5 time i mørke med orientering i klitplantage med ret tætte fyrretræer og i klitområder. Det skulle nok blive udfordrende.
Første depot:
I år var der henlagt 2 depoter på ruten, første depot var efter 9 km og 12 poster, som vi nåede efter 2 timer. På depoterne spiste en banan og fyldte vesten op med vand, energigel, myslibarer, som vi havde pakket på forhånd. Der var ingen grund til at overveje en tør trøje, det havde regnet det meste af turen og gjorde det stadigt.
Orienteringen var gået meget godt, de første 4 poster var der en del andre omkring os, men fra post 5 og fremefter var vi primært alene med ret god succes, ingen større fejl, kun post 3 havde voldt problemer, men det gjorde den også for de ca. 30 andre, som ledte efter den i samme område….
Efter første depot kom et 8 km klitstræk, hvor man skal være usædvanlig skarp på kurvelæsning, og der kom lige et par større bom, 2 stræk på hhv. 48 og 44 min vidner om lidt orienteringsmæssige udfordringer undervejs.
Andet depot:
Efter godt 5 timer og 17 km stod vi ved post 23 ved parkeringspladsen ved Råbjerg Mile, hvor vi provianterede. Igen undlod at skifte trøje, da det stadig regnede, så det var bare om at komme afsted igen inden man blev endnu mere kold. Så manglede vi kun 1/3 af ruten og var ved rimeligt mod, selvom batterierne var ved at være lidt flade.
Efter en flot tur hen over Råbjerg Mile, blev det til et par bom mere, inden vi satte kursen mod næstsidste posten. Det skulle vise sig at tage ca. 30 minutters roderi i ret tæt fyrreskov inden posten var lokaliseret. I kan se hvordan vi rodede rundt på kortudsnittet herunder: Vi kan ind fra Nordøst og de røde og grønne striber viser, hvor vi har været:

Efter 8 timer i regn og 8-10 grader, var humøret ikke helt i top under en 30 minutters eftersøgningen, men til gængæld steg humøret kraftigt, da posten blev fundet.
Endelig slut:
8 timer og 35 minutter, +41 km på GPS’en i fyrrekrat og klitterræn og 8-10 grader primært i regn tærer godt på kræfterne, men vi er stolte over at orienteringsevnerne alligevel rakte til at komme igennem vores første Wild West. Måske prøver vi det igen, ingen ved det lige nu, men sæt det i kalenderen til 2021, hvis du har blod på tanden. Læs mere på Wild Wests hjemmeside: https://www.wildwest.dk/
Nanna og Stig Knudsen

Billede af en del af banen:


Årligt bliver idræts- og fritidslivet i Vejle Kommune hyldet til Sportsgalla i Vejle Musikteater. Der er prisuddelinger, god underholdning, og alle er velkomne. I år fandt prisuddelingen sted i torsdag og OK Gorm var repræsenteret med Strib, Nina, Karl Kristian samt Pernille. Alle var indstillet til Vejle Kommunes Idrætspris for deres flotte præstationer i 2018. Alle 4 var på scenen for at modtage prisen. Tillykke med det.

Ud over Vejle Kommunes Idrætspriser, så uddeles der også en lang række andre priser. Karl Kristian var indstillet til Vejle Idrætsrås “du-gør-en-forskel” pris. Så spændingen var stor, da prisen skulle uddeles. Og det er nok ikke længere en hemmelighed, Karl Kristian vandt prisen og de 5.000 kr. der medfølger. Kæmpe stort tillykke til Karl Kristian, det er fuldt fortjent. Da Karl var på scenen for at modtage prisen, fik han reklameret godt for VM2020 i hans flotte takketale 🙂

Du kan læse klubbens indstilling af Karl her.

I går den 24. april var undertegnede i Ødsted for at afholde Find vej Introkursus for Ødsted skoles lærere. Der var ikke så mange, i alt 4, men de var meget entusiastiske.

Det betyder nu, at der er lærere fra i alt 12 skoler her i Vejle Kommune, der har stiftet nærmere bekendtskab med et orienteringskort og prøvet at skulle finde rundt efter et kort. Viden de kan give videre til en hel masse skoleelever.

De var meget imponerede over hvor præcist et skolekort er, og et naturligt spørgsmål var da også: ”Hvordan tegner I det?” Det blev forklaret.

Introkurset er primært for at introducere kortet og vise at man kan bruge et skolegårdskort til andet end til orienteringsløb. I går skulle lærerne bl.a. finde nogle poste, notere bogstaverne på posten og så se hvor mange ord man kunne lave. Det er en øvelse, som kan bruges i indskolingen. Der var også en matematikopgave for mellemtrinnet, hvor man ved at bruge postens bogstav som tæller og første bogstav i postens bogstavkode som nævner, skulle danne brøker og efterfølgende omsætte til decimaler og procenter.

Nu mangler de to skoler Ødsted og Egtved alene at få afviklet et 6 lektioners idrætslærer kursus, som er en del af projektet.

Karl Kristian

Så inviterer arrangementsudvalget igen til en spændende klubaften. Det sker efter efter træning og spisning tirsdag den 30.april. Følgende er på programmet:
Orientering om O-service ved Poul Erik.
Orientering om nye regler ved divisionsmatch ved Bent og Pernille.
Orientering om WOC 2020 ved Helle Schou fra OK Snab:
Helle vil gerne give lidt fornemmelse af det særlige ved et VM og fortælle om nogle af de ting, man kan hjælpe med.
Hun vil især gerne skabe interesse hos de medlemmer, der endnu ikke har tænkt WOC2020 ind i deres planer for sommeren 2020, -for vi får brug for alle kræfter inkl. familie og venner 😊
Forhåbentlig vil VM også blive lidt mere konkret for de medlemmer, der gerne vil hjælpe, men ikke er involveret endnu.
Herefter vil der være tid til spørgsmål.

Vel mødt til en spændende klubaften, hvor vi selvfølgelig skal have kaffe og kage undervejs.
Hilsen arrangementsudvalget.


Årets Påskeløb blev afviklet i de store hede og skovområder ved Ulfborg: Nr. og Sdr. Vosborg og Stråsø plantager.
Det er her ulven holder til, og den fik da også indflydelse på påskeløbene. Et kuld ulveunger skulle have fred og arrangørerne havde derfor op til løbet måttet lave nogle af baneforløbene om.
Så vi så noget til ulvene? Nej, overhovedet ikke, men vi hørte ulven hver dag. Som tegn på hver dags stævnestart hørte vi over stævnehøjtalerne ulven tude. Tættere kom vi så heller ikke på den.
OK Gorm boede samlet på Vedersø Klit Camping og kørte hver dag til stævnepladsen, den samme for alle tre dage. Det betød, at vi to gange dagligt skulle igennem et støvhelvede ad en 6 – 8 km tør og særdeles støvet grusvej. Fremme på stævnepladsen var vi dog fri for støvet og i stedet begunstiget af et utroligt flot påskevejr. Blandt de 30 Gorm-løbere var også nogle af vore nye medlemmer, Tornbofamilien (Heidi og Morten med drengene Noel, Adrian og lillebror Caspiam) og Brian Jørgensen og sønnen Karl.  På billederne herunder ses Karl klar til start på 2, etape og Caspiam, der må løftes af far for at nå op til skærmen.

Karl beretter om sin første påskeløbsdeltagelse: -” Turen op til stævnepladsen tog ca. 1 time og 45 minutter der hvor vi kom fra.Klokken var ca. 11:00 da vi kom derhen. Vi fandt en parkeringsplads og gik ind, det tog lidt tid at finde klubben men vi fandt den til sidst. Jeg fik at vide af Ove, at jeg skulle til start 2, og at det var den blå plast strimmel jeg skulle følge. Min far fulgte mig derover. Da vi var ankommet til start, fik jeg en brik som så lidt anderledes ud for mit vedkommende. Manden som gav mig brikken skrev også mit start tidspunkt, 11:53. Først tog jeg mit kort og begyndte at kigge på det. Så gik starten og jeg begyndte at løbe. Hele løbet gik godt nok til mig min tid var 22 minutter og 16 sekunder. Der var ca. 16 grader varmt så mig og min far fik en sodavand, en pasta salat, og et enormt stykke kage. Så begyndte de andre fra klubben at køre hen til der vor vi skulle sove og spise. Min far og jeg havde svært ved at finde det men til sidst fandt vi det og vores værelse. Så skulle vi have aftensmad, det var noget alla risotto med kyllingelår. Efter maden legede vi en leg der var ret sjov.

Hele turen var så sjov, at jeg sagde til min mor at hun skulle melde mig til alle o-løbs turene i år”.

Tornbo-familien beretter således fra dag 2 ved årets påskeløb.
”Solen steg op over Vedersø klit camping. En lille campingplads med mulighed for afslapning, leg og hvor vi havde vores eget fællesareal til at spise/hygge og slappe af.
Fredag morgen var frisk, dog ventede der os en endnu sommerlignende dag med en himmelblå himmel og sol, som kunne give nogen af os en rød næse på selve stævnepladsen, mens vi heppede eller ventede på resultaterne.
Denne morgen kørte vi ind på den km lange grusvej. Bilen havde ikke længere den samme farve, som den havde, da den ankom dagen før. Men stemningen og forventningerne blev stille og roligt bygget op af denne tykke støvsky, som vi kørte igennem. Både store og små havde en masse sommerfugle i maven, da vi var “nye” og da vi endnu en gang skulle udforske et nyt terræn, en ny bane og med forventning om endnu en god oplevelse.
Arrangørerne havde lavet endnu en spændende børnebane, som både var i åben landskab og skov. De mindste hyggede sig gevaldigt med disse baner, som gav dem en forsmag på det, der kan komme. Og banen sluttede af med en lille præmie, som de mindste kunne nyde efterfølgende. Ellers var der andre børn at lege med på selve stævnepladsen og ellers kunne vi nyde en kop kaffe, pølser og is.
Ved hjemkomst til campingpladsen kunne man slappe af i solen, tage sig et spil minigolf eller tage en tur ned til stranden, hvor der vist også blev soppet en smule i det havstille vand.
Aftensmaden var populær især for de små, der stod på pasta og kødsovs, men også godt nærende for alle os, hvis depoter skulle fyldes op efter en god løbetur i den skønne natur.
Aftenen sluttede af med hyggelig aftenaktivitet i den lune april-aften”.

Om påskeløbenes sidste dag beretter Josefine Lind således:
“Lørdag startede i perfekt stil, da der var disket op med friskbagte pandekager til morgenmad, hvorfor der ikke var nogen undskyldning for ikke at løbe et godt løb, nu hvor energidepoterne var blevet fyldt op på bedste vis. Der ventede endnu en flot dag i et lækkert og krævende terræn, hvor alle løbere blev udfordret teknisk. De fleste baner blev kastet direkte ud i det mest krævende område på kortet, hvor høj kortkontakt var nøglen til at lykkedes. Anden halvdel af banerne bød på lettere stræk, hvor man skulle sætte farten op, hvis man ville først i mål. Så en krævende jagtstart ventede på en solskinsrig og varm dag.
En del af Gorms løbere skulle have nummer på, hvilket betød, at de lå inden for top 10 i løbet af de to første dage – STÆRKT. Hvordan de løste dagens opgave og blev placeret efter den 3. og sidste etape kan ses på stævnets hjemmeside.
Alt i alt 3 skønne dage ved vestkysten. Godt overnatningsted tæt på vandet, rigtig god mad og hyggeligt samvær. Husk næste klubtur er Gorm 3-dages d.14-16 Juni ved Nymindegab. Det bliver mindst lige så godt og lærerigt – så sæt kryds i kalenderen”.

Se flere billeder her

Om mindre end fire måneder, nærmere bestemt i weekenden den 25. og 26. maj, vil Grindsted danne ramme om de danske mesterskaber i by-orienteringløb.

Stævneplads eller arena ligger begge dage centralt placeret i byen, så der bliver rig lejlighed til at følge konkurrencerne.

Lørdagens løb er individuelle konkurrencer, mens søndagens løb er mixstafet, der betyder at holdene skal være repræsenteret af begge køn.

Danske mesterskaber i orienteringsløb er specielle ved, at det ikke kun er de allerbedste danske eliteløbere, der mødes og dyster. Det er også mesterskaber for de yngste piger og drenge fra 10 år og op til de ældste dame og herreløbere, der har rundet de 90 år.

Denne DM weekend bliver imidlertid noget helt specielt. Da Danmark er vært for verdensmesterskaberne i byorienteringsløb i 2020, skal VM arrangørerne tilbyde de lande, der vil deltage i VM i 2020 nogle muligheder for at lære Danmark at kende før VM løber af stablen i trekantområdet i tiden 6. – 11. juli 2020.
Ugen op til DM i Grindsted er tilbudt som en 2. VM træningsuge og løbet om lørdagen er kategoriseret som et World Ranging Event. Det betyder, at de internationalt bedste udenlandske orienteringsløbere kan stille op og teste deres kunnen i at finde rundt i danske byer. De kan også vinde, men dog ikke blive kåret som danske mestre. Det betyder, at de bedste danske eliteløbere, som i øvrigt tilhører verdenseliten, vil få rigtig god konkurrence og god træning før VM.

Til lørdagens individuelle mesterskaber forventes omkring 700 løbere, heriblandt en del udenlandske eliteløbere. Til søndagens mixstafet forventes ca. 500 løbere.

Ansvarlige for lørdagens DM Sprint 2019 er orienteringsklubben OK Gorm, Jelling, mens det er WOC2020 der står for afviklingen af søndagens DM Mixsprint-stafet.

For yderligere oplysninger
K. K. Terkelsen
Presseansvarlig
2339 3517

Når Grindsted om to måneder danner rammen om DM Sprint og DM Mixstafet bliver det med deltagelse af Maja Alm, hvis det går efter planen.
Lars Lindstrøm, sportschef og Majas personlige træner, svarer på spørgsmålet om hun vil være til start i Grindsted: -” Ja, det er planen, at hun løber DM sprint, men ellers næsten ikke orientering i 2019”.
Så set fra arrangørside er det et scoop.

Maja Alm har vundet syv VM-titler og er den danske orienteringsløber, der har vundet flest VM-titler gennem tiden. Derudover har hun vundet to guld-medaljer ved World Games og en stribe danmarksmesterskaber i orienteringsløb, cross og atletik.
Fornylig blev hun kåret som Årets danske Orienteringsløber for sjette gang. Tidligere er hun kåret i 2007, 2012, 2014, 2016, 2017. Hædringen som årets orienteringsløber skulle have fundet sted på forbundets repræsentantskabsmøde den første weekend i marts, men Maja var fraværende, da hun var på højdetræningslejr i Kenya som forberedelse til VM Cross på i Aarhus i den kommende weekend.

Her i 2019 satser Maja primært på atletik med det ovenfor nævnte VM Cross som næste mål. VM i atletik i Qatar september-oktober 2019 er næste store mål, før atletiksatsningen efter planen kulminerer med 5.000 meter løbet ved OL i Tokyo i 2020.

DM i Sprint i Grindsted bliver måske det eneste løb Maja stiller op i på dansk grund i år.
Hædringen af Maja Alm som Årets Orienteringsløber 2018 vil derfor også finde sted i Grindsted


Søndag formiddag skulle det danske mesterskab på den ultralange distance afgøres i Frederikshåb Plantage og Randbøl Hede. Og det skete med de flotteste rammer. Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel og termometret nærmede sig de 20 grader.

Frederikshåb er vel noget af det nærmeste vi fra Gorm kommer i forhold til hjemmebane. Mange medlemmer har gennem årene løbet mange træninger og løb i skoven. Men vil man deltage i DM, så må man ikke færdes i skoven et år før mesterskabet skal afgøres. Et af spørgsmålene er ofte: “er der vand i søen”. Her hentyder man til Syv-års-søerne, som veksler mellem at være meget våd (en sø) og helt tør, som den nærmest var i dag.

Peter Føns på vej i mål

Fra OK Gorm var 9 medlemmer til start i DM konkurrencen og 4 på de åbne baner. Som for 14 dage siden, viste formanden på fineste vis flaget frem. Pernille Buch gennemførte de 10,4 km, i det til tider krævende terræn, i en tid på 1 time og 27 minutter. Dette rakte til en sikker guldmedalje 9 minutter foran nummer 2. Dette var formandens 2. guldmedalje indenfor 14 dage.

I H70 klassen var der flotte præstationer af henholdsvis Hans Christian Strib og Poul Erik Buch. De blev nr. 4 og 5 i klassen.

En fantastisk flot dag, hvor alle Gorm løbere fik en god, lang og for nogen noget krævende tur rundt i Frederikshåb Plantage. Stig Knudsen gennemførte H45 banen, som var 17 km. i fin stil og mener nu, at være helt klar til Wild West i slutningen af måneden, hvor han skal deltage sammen med sin datter Nanna Knudsen. Vi glæder os til en reportage derfra.

Pernille modtager guldmedeljen

Tak for det flotte stævne til Kolding orienteringsløb.

Vi har fået mulighed for at låne Horsens OK´s poster der er sat i skoven til et træningsløb i Hårsbjerg Plantage.

Program:
kl.10.30: Vi mødes omklædte til fælles instruktion
Kl. 11.00: Start på formiddagsløb.
– mulighed for evaluering af løb med en af trænerne bagefter.
Kl. 12.30: Frokost – den medbragte mad og drikkevarer indtages
Kl. 13.30: Der kan startes ud på eftermiddagsløbet.
– mulighed for evaluering efter løb med en af trænerne.
Der vil være baner på flere niveauer

Banelængder :
Svær ca 2 x 4,0 km
svær kort ca. 2 x 3,0 km
Mellemsvær ca. 2 x 3,0 km
Let ca, 2 x 2,5 km

Mød op til en hyggelig træningsdag for voksne med andre løbere fra klubben.

Der kommer mere information når vi nærmer os dagen – og der vil selvfølgelig være samkørsel så alle kan komme med.

Tilmelding på Gorm-event.

Træningsudvalget.

Find vej i...Find vej i Danmark 

Et tilbud om en lidt anderledes tur i skoven

Orientering i skolen
Inspiration til orienterings-aktiviteter i idrætsundervisningen

Jelling Løbet

Sydkredsen

OK Gorm Aktuelt

 

Startsteder o-løb

Gødding Skov:

skovlegepladsenNaturstyrelsen

Tykhøjet Krat:

Sydlige P-plads Nordlige P-plads

Jelling:

Klubhus – kør ind i skoven ad Skovgade fra nord, der er skilt på skovvejen

Jelling:

Bredagerskolen – indkørsel fra Bredager

Brandbjerg:

ved Højskolen

Gyttegård:

P i vestlige del

Engelsholm:

P ved slottet

Gadbjerg:

skovlegeplads (Allévej)

Hastrup:

Kjærvej 1,  7323 Give (3 km N for Thyregod)

OK SNAB:

normale startsteder

Tilmelding til o-løb:

O-service

 


SPONSORER & SAMARBEJDSPARTNERE

Elite Vejle

Jelling musikfestival

Middelfart Sparekasse

Jelling Sparekasses Fond