Orienteringsklubben Gorm Jelling | Skiklubben Gorm Jelling


Nanna og jeg besluttede for noget tid siden at vi skulle prøve at løbe Wild West for første gang og vi havde aftalt at løbe sammen. Wild West er et traditionsrigt orienteringsløb på + 25 km i fugleflugt, som har været afholdt hvert andet år siden 1946. Et specielt O-løb, da der løbes på gamle kort i typisk 1:25.000 målestok, gerne i vestjysk tæt skov og klitter. I år var det henlagt til Skagen området på et kort fra 1881-1883 med enkelte rettelser fra 1964 tegnet i 1:25.000. Det vil sige at der er færre detaljer med på kortet end vi er vant til, og de detaljer, der er, må man håbe ikke har ændret sig de sidste 135 år….. Kortet var heldigvis fotograferet op til 1:20.000 for at gøre det mere læsbart. Selvom der er færre detaljer på kortet, betyder det ikke at posterne så ligger frit fremme og let tilgængeligt, nej, de ligger typisk i små slugter og lavninger; det er også en af de ting, som er karakteristisk for Wild West.
Ikke lige noget for begyndere, men for de lidt mere erfarne, som lige har lyst til en ekstra udfordring, mentalt og fysisk.
Starten:
Der var navneopråb og afgang kl. 00.45 til starten, da starten gik i Skagen, mens mål var i Ålbæk, foregik det i bus og det blev til meget søvn.
Kl. 02.00 stod vi på parkeringspladsen ved Den tilsandede Kirke sammen med ca. 80 andre, hvor der var fællesstart; 80 lamper blev tændt og så gik det bare hastigt derudaf. Forude ventede 35 poster, 25½ km bane og da solen først stod op 5:37, kunne vi regne med løbe de første 3,5 time i mørke med orientering i klitplantage med ret tætte fyrretræer og i klitområder. Det skulle nok blive udfordrende.
Første depot:
I år var der henlagt 2 depoter på ruten, første depot var efter 9 km og 12 poster, som vi nåede efter 2 timer. På depoterne spiste en banan og fyldte vesten op med vand, energigel, myslibarer, som vi havde pakket på forhånd. Der var ingen grund til at overveje en tør trøje, det havde regnet det meste af turen og gjorde det stadigt.
Orienteringen var gået meget godt, de første 4 poster var der en del andre omkring os, men fra post 5 og fremefter var vi primært alene med ret god succes, ingen større fejl, kun post 3 havde voldt problemer, men det gjorde den også for de ca. 30 andre, som ledte efter den i samme område….
Efter første depot kom et 8 km klitstræk, hvor man skal være usædvanlig skarp på kurvelæsning, og der kom lige et par større bom, 2 stræk på hhv. 48 og 44 min vidner om lidt orienteringsmæssige udfordringer undervejs.
Andet depot:
Efter godt 5 timer og 17 km stod vi ved post 23 ved parkeringspladsen ved Råbjerg Mile, hvor vi provianterede. Igen undlod at skifte trøje, da det stadig regnede, så det var bare om at komme afsted igen inden man blev endnu mere kold. Så manglede vi kun 1/3 af ruten og var ved rimeligt mod, selvom batterierne var ved at være lidt flade.
Efter en flot tur hen over Råbjerg Mile, blev det til et par bom mere, inden vi satte kursen mod næstsidste posten. Det skulle vise sig at tage ca. 30 minutters roderi i ret tæt fyrreskov inden posten var lokaliseret. I kan se hvordan vi rodede rundt på kortudsnittet herunder: Vi kan ind fra Nordøst og de røde og grønne striber viser, hvor vi har været:

Efter 8 timer i regn og 8-10 grader, var humøret ikke helt i top under en 30 minutters eftersøgningen, men til gængæld steg humøret kraftigt, da posten blev fundet.
Endelig slut:
8 timer og 35 minutter, +41 km på GPS’en i fyrrekrat og klitterræn og 8-10 grader primært i regn tærer godt på kræfterne, men vi er stolte over at orienteringsevnerne alligevel rakte til at komme igennem vores første Wild West. Måske prøver vi det igen, ingen ved det lige nu, men sæt det i kalenderen til 2021, hvis du har blod på tanden. Læs mere på Wild Wests hjemmeside: https://www.wildwest.dk/
Nanna og Stig Knudsen

Billede af en del af banen:

Find vej i...Find vej i Danmark 

Et tilbud om en lidt anderledes tur i skoven

Orientering i skolen
Inspiration til orienterings-aktiviteter i idrætsundervisningen

Jelling Løbet

Sydkredsen

OK Gorm Aktuelt

 

Startsteder o-løb

Gødding Skov:

skovlegepladsenNaturstyrelsen

Tykhøjet Krat:

Sydlige P-plads Nordlige P-plads

Jelling:

Klubhus – kør ind i skoven ad Skovgade fra nord, der er skilt på skovvejen

Jelling:

Bredagerskolen – indkørsel fra Bredager

Brandbjerg:

ved Højskolen

Gyttegård:

P i vestlige del

Engelsholm:

P ved slottet

Gadbjerg:

skovlegeplads (Allévej)

Hastrup:

Kjærvej 1,  7323 Give (3 km N for Thyregod)

OK SNAB:

normale startsteder

Tilmelding til o-løb:

O-service

 


SPONSORER & SAMARBEJDSPARTNERE

Elite Vejle

Jelling musikfestival

Middelfart Sparekasse

Jelling Sparekasses Fond