Orienteringsklubben Gorm Jelling | Skiklubben Gorm Jelling

Monthly Archives: maj 2015

DMSprint d35
Lørdag blev årets andet danske mesterskab, denne gang på sprint distancen, afholdt i Roskilde by. 9 løbere fra OK Gorm tog udfordringen op i centrum af Roskilde.
Forberedelserne var i top. Roskilde havde offentliggjort et kort fra EM sprinten 2004 og desuden lå der et fint kort på Roskildes Find Vej I side. Disse kort var inden dagen blevet gennemgået, diskuteret og Gorm løberne var forberedt, så godt som det nu kunne lade sig gøre. Det viste sig dog, at start lå et godt stykke uden for det kort, vi havde forberedt os på, og vi løb dermed kun i by og ingen parkområder, som vi ellers helt sikkert havde regnet med. Det gjorde det kun sværere, at hele løbet lå i Roskildes bymidte og på dagen blev arrangørerne udfordret af vejarbejde, bryllup og en post de måtte flytte. Men det var nogle fantastiske baner, udfordrende og med rigtig mange poster.
Eliteløberne i dame- og herresenior samt dame- og herrejunior havde start ca. en time før alle andre, og man kunne således følge kampen om sejren i disse klasser fra stævnepladsen inden start. Josefine var eneste Gorm løber i eliteklasserne denne dag. Fra stævnepladsen kunne vi se Josefine komme forbi publikumsposten i suverænt bedste tid. Hendes værste konkurrent til sejren Miri Thrane Ødum var flere minutter efter. I mål blev det til en meget flot og helt overbevisende sejr til Josefine i D20. Hun var 1 minut og 48 sekunder foran nr. 2.
Da vi havde fået afgørelsen i eliteklasserne, kunne vi andre starte. Josefine havde fortalt, at det var meget svært. Mange poster, helt fra start, mange mure, så man skulle virkelig have fokus og kortkontakt fra start til slut. Det blev en dag med flotte præstationer og desværre flere skader (til de gamle!). Poul Erik havde weekenden inden fået en fiber, men før start var han ved godt mod. Desværre gik det ikke og han måtte humpe halvdelen af banen og sluttede langt nede i resultatlisten. KK fik en fiber lige før mål, men tabte kun 15-20 sekunder, og kunne alligevel hænge en bronzemedalje over hovedet. Det gik mindre godt for Asta og Anette, Anette smed det hele ved en enkelt post. Esben havde et godt løb, men tog desværre en forkert post. Hans løb et stabilt løb, hvilket rakte til en 18. plads. Hans Christian Strib fik en flot 4. plads i H65.
For undertegnede var det en sejr i sig selv, at kunne stille op til mesterskabet. Konkurrencen var ikke så stor i klassen D35, men målet var at løbe et godt sprintløb, og dermed være tilfreds med mit eget løb. Det lykkedes til fulde. Efter et super godt sprintløb, kun med en enkelt fejl på slutningen af banen, blev det til min anden DM guldmedalje i karrieren.
En super dejlig dag, lækkert vejr, et rigtig flot arrangement af Roskilde – mere kan man ikke ønske sig på en lørdag i Roskilde.

Før præmieoverrækkelsen blev der uddelt legater fra DOF´s venner til udvalgte juniorelite løbere. Her fik Josefine et legat på 5.000 kr.

Se flere billeder her

/Pernille Buch

143248084690849200_resized12 unge og lidt ældre fra Gorm havde i weekenden taget fri fra Jelling Festival for at deltage i Fyns Sprint på Ærø.
De to idylliske kystbyer, Ærøskøbing og Marstal var perfekte rammer om sjove og lidt finurlige løb, som traditionen tro gav både gode og knap så gode resultater, en del snak om banelægning og de mest fantastiske post- og startplaceringer. Denne weekend havde specielt Bente og Jørgen fundet de hurtige ben frem.
Lørdag blev der løbet to løb i Ærøskøbing og søndag to løb i Marstal. I løbet af cirka 4 timer kom cirka 300 løbere igennem dagens løb som begge dage blev afviklet vha. ”put and run”. De fleste baner var forholdsvis tyndt besat imens bane fire havde små 110 løbere, som måtte stille op i èn lang kø, for at blive sendt afsted i løbet af den time, der var afsat til start. Det var selvfølgelig en udfordring for folk på bane fire. Men bortset fra det, blev løbene afviklet meget smidigt og på usædvanlig kort tid.
Udover o-løb var der rigtig god tid til at nyde Ærøs fantastiske natur og det sociale samvær på campingpladsen. Vi boede i to campinghytter på Ærøskøbing camping fra fredag aften til mandag morgen. Morgenmaden blev nydt på verandaerne og aftensmaden i fællesrummet efterfulgt af snak og lege.
Billederne giver forhåbentlig et godt indtryk af, hvor dejlig en weekend vi havde. Vi kan varmt anbefale næste års Fyns Sprint, som ikke kommer til at ligge i samme weekend som Jelling Festival.

Se billeder fra weekenden.

Oprydning Jelling Musikfestival

Oprydningsholdet klar til at gå i krig med skraldet

Det er søndag morgen . Klokken er 7.30. Det er tredje dag, at dagens oprydningshold er klar til at rykke ud med affaldsposer og opsamlingstænger. Vi er inddelt i fem oprydningshold, som er klar til at gå til holdets startpunkt, som ligger fra 500- ca. 900 m fra festivalpladsen. Herfra bevæger vi os mod festivalpladsen med en ren by bag os. Det er en sand fornøjelse, når vi et par timer senere igen mødes og kan melde ren by!
Det er en bred flok , der tager del i denne vigtige opgave. Som I kan se på billedet, er det børn, unge, voksne og pensionister, der med godt humør og gåpåmod yder denne store indsats til glæde for alle klubmedlemmer.
Vi kan konstatere, at vi i år i  fællesskab har ydet en arbejdsindsats på 148 timer.
En stor tak til alle hjælpere.

Se flere billeder her
Asta

TIO 3-3
Tiomila d. 9-10. maj 2015.
Hermed en kort beretning fra dette års 10 mila som blev løbet i Skepptuna nord for Stockholm.
For mit vedkommende startede tyren i Århus allerede torsdag morgen. Efter en sejltur og en lang køretur ankom vi til hytten sent torsdag aften. Fredag trænede vi to gange og flyttede til en anden hytte lidt tættere på. Her boede jeg sammen med de andre løbere fra mit hold; Miri Thrane Ødum, Ane Linde, Signe Klinting og Ida Bobach. Jeg løb for Pan´s 1. hold og skulle løbe den længste bane på 10.5 km, som også var ugaflet. Det var sjovt, at få lov til at løbe med nogen af verdens bedste løbere. Det var også vildt hårdt, de løb bare stærkt og tempoet var højt. Jeg havde et tidstab på knap 4 minutter ift. de bedste på de 10.5 km., hvilket jeg var tilfreds med. Samlet blev vi nummer 21 ud af 292 gennemførte hold.

I juni skal jeg løbe Jukola, og det bliver løbet lidt øst for Åbo i Finland. Her deltager 1100 damehold.

God sommer til alle.

/Josefine Lind

Billedet er fra Josefines bane – bemærk det lange stræk.

480x640-arkiv56Mødested: P-pladsen ved hundeskoven på vejen mellem Billund og Frederikshåb (Bøgvadvej).
Kl. 18.10 er der fællesstart med sløjfer (kan også løbes uden, kom i god tid)

Der er følgende baner af vælge imellem:
Bane 1: 5930 km. svær
Bane 2: 4120 km. svær
Bane 3: 4530 km. mellemsvær
Bane 4: 3970 km. let, uden sløjfer
Kl. 19.00:
Grillen et tændt på Kirstinelyst Natursenter – medbring selv maden – øl og vand kan købes, men må gerne selv medbringes.
Kl. 20.00
Gert Hougård Rasmussen fra Natur Styrelsen kommer og fortæller historien om de skove vi bruger: Randbøl Hede, Frederikshåb, Gødding og måske flere. Læs selv om Randbøl Hede her.
Tilmelding på hjemmesiden på Gorm Event.
Hilsen PE 21785417 pe@batteribilen.info

Nina m trofæ
Wild West – en klassiker, et løb for orienteringsnørder og i hvert fald ikke et løb for tøsedrenge. Ikke desto mindre imponerede de to unge Gormdebutanter: Holger Pedersen med en 4. plads og Nina Germann Najbjerg med at blive bedste dame.

Sejlsporten har sin Admirals Cup, tennissporten har sin Grand Slam, motorsporten har Le Mans og orienteringssporten har Wild West, som blev afholdt natten mellem 9. og 10. maj i Blåbjerg og Nyminde Plantager.
Konceptet er stort set uændret i alle de år, arrangementet har fundet sted: Fælles for alle er gammelt kortmateriale, en banelængde på omkring 25 kilometer, vidtstrakte øde terræner, oftest i Nord- og Vestjylland, samt fællesstart klokken 02.00.
På trods af, at rammerne er velkendte, er der alligevel ingen, der ved, hvad der venter dem, når lamperne tændes og starten går klokken 2 om natten.
I år tog fire Gorm-løbere udfordringen op: Holger, Nina, Ole og Søren, altså to unge debutanter og to ældre herrer med langdistancetilbøjeligheder, tog til dette års Wild West.

Holger nr. 4
Holger leverede en bemærkelsesværdig indsats ved at blande sig med de hurtigste. Med en placering som nr. 4 og en løbstid på 4.46.22, kun 11 minutter efter vinderen, må det siges at være en meget flot præstation. Holger fik noteret samme tid som Tobias Svarrer. De to havde stor hjælp af hinanden løbet igennem og fulgtes altså ad over målstregen.

Selv giver Holger denne beretning: –”Under starten, var jeg lidt spændt på hvordan løbet ville komme til at gå. Faktisk var jeg ikke engang sikker på, at jeg ville gennemføre løbet, da jeg overhovedet ikke havde trænet op til at løbe langt. Sidst jeg løb over 20 km, var til Blodslitet i Norge, efteråret 2013” og han fortsætter: -”da løbet startede, lå alle løbere ret tæt. Til første post gik det strygende, men allerede til post nr. 2, 3 og 4, kom de første bom.  Rundt omkring kunne man se løbere, løbe forvirret rundt som myrer i en myretur.  Fra post nummer 4, begyndte jeg at løbe sammen med Tobias Svarer (OK Esbjerg), hvilket jeg gjorde hele banen igennem. Vi dannede et godt team, vi opdagede hinandens i fejl, inden de blev til rigtige bom – for det meste! Da vi klippede post 12, var vi nr. 2 ud af i alt 32. Vi var derfor også de første til at løbe et 1,8 km langt stræk over heden til næste post, en bakke.  Vi kom desværre op på den forkerte bakke og hvilket syn: herfra kunne man se en næsten 2 km lang oplyst vej fra den forrige post. Pandelamperne lignede nærmest lygtepæle på heden, fordi de havde en næsten ens afstand fra hinanden. Det var et meget specielt syn.
Resten af løbet var der selvfølgelig stadig en del bom, men vi holdt sammen gejsten oppe og kunne holde en fart på omkring 4 min pr. km på de store stier de første 32 km af i alt 38. Der efter var det en kamp for mig, at holde mig løbende”.

Nina vandt
Det blev dog Nina, der kunne bære det eftertragtede kronhjortegevir og en flot mors-dags-kurv med hjem. Trods en beskeden 50. plads kom Nina ind som den første dameløber.
Søren, Ole og Nina fulgtes stort set ad på de i alt 38,4 kilometer, som GPS’en viste, der var blevet tilbagelagt til fods. Når regn, modvind, mørke og en lampe der går ud, giver det en god støtte at løbe flere sammen.
For dem, der ikke synes, at det er livet at løbe rundt midt om natten på et tvivlsomt kort og en løbstid på 6-8 timer – (længst tid i skoven ved dette års WW var 10 timer 21 min og 24 sek), var der arrangeret kortere distancer og med mere humane starttider. Her var der også print af gamle kort, men på bagsiden kunne man få hjælp af almindeligt o-kort i 1:10.000 senest revideret i 2008. Her var der 6 deltagere fra Gorm.

Fakta:
Første Wild West løb blev afviklet 1947 med 34 startende, 11 gennemførte.
Ved dette års Wild West var der 107 startende, hvoraf 91 gennemførte.
Flemming Nørgaard, OK Pan har rekorden i antal løb. Han har i alt deltaget i 26 løb. Deltog første gang i 1963 og gennemførte dette års Wild West i tiden 7.47.16
Gennem tiden har 18 Gormløbere gennemført Wild West.
Kun en dameløber fra Gorm har tidligere gennemført, det var Anna Munksgaard i 1993.
Flere Gormløbere har deltaget flere gange. Top fem ser således ud:
Poul Pedersen     9 løb
Bent Nielsen        7 løb
Ib Jensen        7 løb
Kristian Grøn    6 løb
Søren Germann    4 løb

DSCN6667
Lørdag var der kun to slags vejr, REGNVEJR og ØS-REGNVEJR. Alligevel gennemførte vi de planlagte programpunkter på klubturen for vore børneløbere.
Først skulle løberne ud på en signaturvandring. De kunne konstatere, at selvom farver og symboler på kortet er de samme som i Jelling skov, så ser alting helt anderledes ud i Frederikshåb plantage. Her er store åbne og fuldstændig flade granskove. Der er klitter med åbne sandflader og lyng. Der er store åbne moser, nogle steder med åbent vand – Syvårssøerne.  Alle fandt også ud af, hvordan et flyverskjul er tegnet på kortet, og Poul Erik fortalte historien om dem . Der var hængt postskærme på forskellige signaturer undervejs, og det var meningen, at børnene skulle tegne posterne ind på kortet, men pga. regnvejret måtte vi vente med at tegne posterne ind på kortet til, vi kom til hytten.
Formiddagen bød også på en postflytningsstafet inden for en radius på ca. 200 m omkring hytten.
Efter en velfortjent pause med gode madpakker medbragt hjemmefra, skulle vi på ø-hop. Udgangspunktet var den største bakke i Syvårssøerne, ca 20 m høj, men med ret stejle sider og en enorm flot udsigt til alle sider. Her fik hver løber udpeget en ø, hvor de skulle hænge deres post og en pose med bogstavkort. Med samlet start skulle de så se, hvor mange øer, de kunne nå at besøge på ½ time, uden at gå i vandet. Der blev løbet til, og enkelte fik nok vand i skoene, hvis der ellers kunne være mere.
Vi havde håbet, at vi kunne nyde de gode hjemmebagte kager i det fri, men vi måtte tilbage til hytten, hvor vi kunne sidde i tørvejr. Løsningen på gåden med bogstaverne fandt de også – ÆKVIDISTANCE, og nu kan de også forklare, hvad ordet betyder.

DSCN6668
DSCN6670

5.5.15_I tørvejr
Kl. 15.00 tirsdag den 5. maj til berammet tid var alt klar til kortindvielse i Tørring. Bent, Anne-Grethe, KK og Søren havde været på plads fra kl. 14.00. Bannere var opstillet, sprintbane udsat, beregnervognen klar med strøm til printer og varme på radiatoren. Der havde godt nok været nogle heftige byger undervejs, men mon ikke det kunne finde på at klare op? Optimistisk blev der skuet efter åbninger i skydækket.
De første interesserede gæster ankom lidt i tre, skoleleder Lone Jensen kom og kunne fortælle, at en SFO-klasse skulle være på vej for at være aktører i indvielsen. Bygerne var blevet hyppigere og kraftigere, men så kom da SFO børnene styrtende. Det gjorde nu også regnen, nu mindede det nærmest om skybrud.
I stedet for at stå under Gudenåcentrets udhæng, hvor vandet nu fossede ud over tagrenderne søgte alle i læ for regnen i en overdækket åben pavillon. Vandet væltede ned, der dannedes hurtigt en sø rundt om startområdet.
The show must go on, skybrud eller ej! Søren gav instruktion i sprintbanen, og de første styrtede afsted ud i kaskader af vand, og den første af børnene tog den da også på langs i vandet efter en kraftig opbremsning ved første post.
Alle tog styrtregnen med godt humør og syntes det var megafedt.
Efter den lille vandtur på sprintbanen blev børnene med hjælp sendt ud på en lille almindelig o-bane rundt på det nye kort, alt imens regnen fortsatte med at styrte ned.
Vi var efter denne indvielse enige om, at det sikkert var mødt en hel del flere op, hvis det havde været solskin!
Klokken 16.00 var indvielsen overstået, og ingen af de fremmødte følte trang til at blive.
Kl. 18.00 var der Gorm-træning på det nye kort – og nu var det blevet tørvejr. Mange mødte frem – og såmænd også Grethe Anæus, Viborg OK, der havde læst om kortindvielsen på facebook, og som lige syntes hun kunne tage syd på for at være med til kortindvielsen (…. gad vide om hun er i familie med vores egen Hans Chr. Strib!?).

Se flere billeder her.

3.5.15 021Her en af de deltagende familier ved post 18 på den lange bane

Merete og hendes hjælpere mødte spændte op på Abrahamsens Gård søndag formiddag. Mon der ville komme nogen til familieorientering. Klokken 10 var alt klar. Skoven viste sig fra sin smukkest tænkelige side. Vejret kunne ikke blive bedre, fuld sol og næsten vindstille. Posterne var i skoven.
Præcis kl. 10 rullede den første bil ind på parkeringspladsen og flere fulgte. En familie have fundet cyklerne frem. I alt mødte 13 op.
Alle fandt rundt på enten den korte bane på 3,7 km eller den lange bane på 5,3 km. En dreng syntes godt nok hans far havde snydt ham ved at sige, at banen var 5,3 km, når han i virkeligheden kom til at løbe 7 km.
Frokosten blev nydt udenfor i det gode vejr. Her var der god mulighed for at få en snak om turen i skoven og arrangementet som sådan. Der er ingen tvivl om, at det havde været en god oplevelse, og nogen dukker helt sikkert op igen næste søndag.
Asta

Se flere billeder her.

IMG_9242

OK Gorms ungdomstrænere, Anne Cathrine, Anette, Poul Erik og Asta, arrangerer tur til Frederikshåb plantage lørdag den 9. maj i tidsrummet 09.00-16.30.
Turen er først og fremmest for børnegruppen 8–12 år, men de, der hører til gruppen 13-14 år, er også velkomne.
Om formiddagen er der fælles aktiviteter for alle, hvorimod den yngste gruppe har eget program om eftermiddagen, mens der er kurveorientering for de ældste.
Udgangspunkt for aktiviteterne er hytten Kikhøj, som Naturskolen Søballegård har i plantagen, en primitiv hytte med das.
Vi må kun have én bil med til hytten, så vi skal gå fra P-pladsen på Rygbjergvej til Kighøj, ca 2 km.
Poul Erik kører udstyr og bagage ind til hytten.
Turen er baseret på forældrekørsel med samkørsel fra SuperBrugsens P-plads. Vi laver en kørselsplan, når alle er tilmeldt. Forældre, der har lyst til at være med på turen, kan tilmelde sig som hjælpere.
Alle skal selv have madpakke og drikke med til frokost, men vi håber, der er nogle forældre, der vil bage en kage, så vi kan slutte af med fælles ”kaffebord”. Klubben giver sodavand.
Det er meget vigtigt at medbringe tilstrækkeligt varmt tøj, og i tilfælde af regn –  regntøj og gummistøvler.

Vedr. tilmelding og program se indbydelsen.

Find vej i...Find vej i Danmark 

Et tilbud om en lidt anderledes tur i skoven

Orientering i skolen
Inspiration til orienterings-aktiviteter i idrætsundervisningen

Jelling Løbet

Sydkredsen

OK Gorm Aktuelt

 

Startsteder o-løb

Gødding Skov:

skovlegepladsenNaturstyrelsen

Tykhøjet Krat:

Sydlige P-plads Nordlige P-plads

Jelling:

Klubhus – kør ind i skoven ad Skovgade fra nord, der er skilt på skovvejen

Jelling:

Bredagerskolen – indkørsel fra Bredager

Brandbjerg:

ved Højskolen

Gyttegård:

P i vestlige del

Engelsholm:

P ved slottet

Gadbjerg:

skovlegeplads (Allévej)

Hastrup:

Kjærvej 1,  7323 Give (3 km N for Thyregod)

OK SNAB:

normale startsteder

Tilmelding til o-løb:

O-service

 


SPONSORER & SAMARBEJDSPARTNERE

Elite Vejle

Jelling musikfestival

Middelfart Sparekasse

Jelling Sparekasses Fond