Orienteringsklubben Gorm Jelling | Skiklubben Gorm Jelling

Monthly Archives: april 2015

STÅENDE SKYDNING
Nina har fået sin første DIF medalje, idet hun vandt Dansk Militært Idrætsforbunds (DMI)danske mesterskab i sprint. Hun blev også kåret som vinder af den klassiske disciplin, så debutanten på et tidspunkt var dobbelt guldvinder, men ved fintælling og eftertjek af resultaterne viste det sig, at hun fejlagtigt af stævneledelsen var udråbt som vinder – noget med 2 min. straftid for en forbier, som stævneledelsen ikke havde fået talt med i første omgang.
Mesterskaberne startede tirsdag den 28. april med sprint ved i Vojens Skyttecenter og fortsatte onsdag med klassisk på Rømø Sønderland. I dag torsdag blev stafetten afviklet samme sted, i øvrigt med Claus Lyngby som deltager på et Kolding hold. Nina var ikke på hold, men i stedet allerede tilbage i trøjen på Skive kasserne.
Nu er militær biathlon jo ikke nogen folkesport herhjemme, og mange ved sikkert ikke helt, hvad disciplinerne består af.
Sprint disciplinen afvikles i princippet efter samme koncept som skiskydning, men blot er det orientering og skydning i stedet for ski og skydning. Sprintbanen var i det her tilfælde 2.5 km, og den løbes af to omgange. Udøverne starter med at løbe en sløjfe, hvorefter de kommer til en standplads, hvor de har deres gevær stående – de løber altså ikke med geværet på ryggen som i skiskydning. Så er det om at få pulsen i ro og afgive 5 skud, hvorefter udøveren skal ud på sidste del af sprintruten for igen at skulle skyde 5 skud.
I denne disciplin var Nina altså bedst og blev dansk mester. Stort tillykke.
Det skal nævnes, at det samtidig også var en landskamp mod Sverige, og Nina var bedst af alle.
Jeg fangede her til aften Nina på mobilen på vej hjem efter at hun have løbet sprint i Skive. Hun er naturligvis glad for sin medalje, som hun i øvrigt endnu ikke har fået. –”Det er skideskægt, specielt skydningen er sjov og det er jo nyt for mig”, og Nina fortsætter: –”specielt når man skal skyde anden gang i sprint, hvor det er stående skydning, så kan man godt komme til at svinge lidt med geværet. Jeg fik fem forbiere af de 10 mulige. Hver forbier betød, at jeg skulle ud på en kort strafrunde”.

STRAFRUNDE

Nina på strafrunde

Den klassiske disciplin består af tre dele: skydning, orienteringsløb og punktorientering, hvor geværskydningen normalt gennemføres som første eller sidste disciplin.
Skydningen består af 10 liggende og 10 stående skud. Punktorientering foregår ved, at man følge en linje i terrænet på ca. 3 km. På den afmærkede bane som udøveren skal følge (en form for linjeorientering),er der 5 punkter på den markerede linje og 5 punkter som ligger væk fra den denne line – de må ligge helt op til 400 m fra linjen. Udøveren skal så indprikke de markerede punkter i terrænet korrekt på kortet.
Den klassiske disciplin sluttede med skydning, og det var svært med den stående skydning, for som Nina udtrykte det: -” der var en stiv vestenvind i det åbne terræn”.
Hvem vinder? Ja, det gør den udøver med den laveste pointsum (samlet løbstid + tillægsminutter for skydning og punktorientering).
Ved skydningen giver hver forbier i sprint en strafrunde og i klassiske 2 min i tillægstid og i punktorientering tillægges deltageren 1 min. for hver hele mm. nåleprikken afviger fra det korrekte punkt  dog max. 10 min, per mål.
Jeg spurgte Nina, om hun nu skulle til World Cup og VM i biathlon? I maj og juni er der World Cup i henholdsvis Finland og Sverige og årets højdepunkt er VM i august i Finland.
Nina var bestemt ikke afvisende: ”Det kunne være sjovt!”

Snoren_klippes

Det var nogle af de ord, der blev anvendt i forbindelse med OK Gorms Find vej dag i Kongernes Jelling. Superlativerne gik på den folder og idéen med folderen, der af OK Gorm blev præsenteret kl. 10.00 lørdag på Gorms Torv i Jelling.
En pæn flok havde taget imod opfordringen til at møde op og være med til indvielsen af ”Find vej i Kongernes Jelling” og til som de første at få en anderledes tur i monumentområdet og den centrale del af Jelling.
Efter Karl Kr. Terkelsens velkomst takkede borgmester Arne Sigtenbjerggaard OK Gorm for det fine initiativ, som både giver mulighed for motion til hjerne og hjerte. Motion til hjernen, da man kan blive klogere på Jellings historie, enten ved at læse de 20 historier i folderen eller ved at høre dem via sin smartphone. Fortællinger som Hans Ole Matthiesen, museumsleder og Leif Baun, journalist har skrevet. Motion til hjertet, da man vil have fået en motionstur på 3,4 km, hvis man opsøger alle poster i den rækkefølge, de er angivet på det meget nøjagtige kort, der er i folderen.

Arne sluttede sin tale af med, sammen med en af klubbens yngste medlemmer, Astrid Damsbo at klippe det blå bånd, som tegn på indvielsen af ”Find vej i Kongernes Jelling”.

Herefter gav Karl Kr. Terkelsen en instruktion i de muligheder dagen bød på: 1) motionsorientering rundt til de 20 poster med tilhørende historieformidling , 2) fotoorientering med mulighed for at løse en bogstavgåde, 3) deltagelse i landsdækkende mobilquiz på en ca. 1 km kort rute med 5 poster og mulighed for at vinde en iPhone6 og endelig kunne de mindste få taget tid på en sprintbane rundt om Smededamssøen.

Det var ikke de bedste vejrprognoser, der af meteorologerne var stillet i udsigt, men heldet tilsmilede arrangementet, og det holdt tørvejr helt til det sluttede kl. 14.00.

Merete Larsen, som er klubbens Find vej ansvarlige var efter dagens arrangement meget tilfreds: – ”Alt gik fint, vi fik mange rigtigt positive tilbagemeldinger og fremmødet var også tilfredsstillende, idet vi registrerede 124 fremmødte”.

Søren hjælper borgmesteren med appen

Søren hjælper borgmesteren med appen

Klar til start

Klar til start

Se flere billeder her

findvej250415
Så er det på lørdag det sker – indvielse af vort nye Find vej projekt.  Et projekt, hvor vi som klub yder vort bidrag til byen ved at prøve at få turister og gæster til at blive lidt længere – bare 5 minutter, som de sagde i Fakta.
Det sker med borgmestertale og klipning af blå bånd, som tegn på den officielle åbning kl. 10.00.
OK Gorm (Søren Germann)  har fremstillet et kort over monumentområdet, som vi kalder Kongernes Jelling. Det er området omkring Jelling Kirke, omkranset af den fantastiske palisade, men også den centrale del af Jelling By er med på kortet med det nye oplevelsescenter Kongernes Jelling, UCL og Byens Hus.
På kortet er der placeret 20 poster, der hver har en historie. Posterne er IKKE markeret i området. Det tillader nationalmuseet ikke, i stedet er der til hver post knyttet et foto med en bogstavkode. Kombinerer man koden med det rigtige postnummer i et skema under billederne, vil man med den rigtige løsning få en kvittering: en vigtig passage på den store runesten.

Spændende historiefortælling

De 20 historier har vi haft museumsleder Hans Ole Matthiesen, Kongernes Jelling og journalist Leif Baun til at fortælle. De 20 historier kan man få enten ved at læse dem i den 8-fløjede folder eller få dem via sin smartphone, hvor vi har haft et par skuespillere til at stå for indtalingen af lydfilen.

Mobilquiz

Efter turen vil man også kunne teste sin viden. Hvad er det, man har hørt/ læst eller set på turen.  Der er to sæt af spørgsmål, som man kan få på sin smartphone: 1) Harald Blåtands Jelling 2) På tur i Jelling.
Alt det er et permanent tilbud og de nye foldere vil efterfølgende gratis kunne hentes i Jelling Kro, Byens Hus, Jelling Camping, Fårup Sø Camping og naturligvis i Kongernes Jelling, når det nye oplevelsescenter åbner den 6. juni.

Aktiviteter på dagen.

Kl. 11.00 er der mulighed for at deltage i en landsdækkende mobilquiz på en lille orienteringsbane med markerede poster, igen er det mobiltelefonen, man skal bruge.
Hvis man kan klare de fem spørgsmål er man med i konkurrencen om en iPhone 6.
For de mindste  er der også mulighed for at få taget tid på en sprintbane rundt om Smededamssøen med EMIT-brikker.
Kl. 14.00 slutter arrangementet.

Opfølgning

Tre søndage i maj, den 3., 10. og 17. maj i tidsrummet 10.00 – 11.00 kan alle komme og prøve familie- og motionsorientering ved Abrahamsens Gård.

 

Palisade

Palisade

 

DIV Match 19.4.15 _Stævneplads

Godt 300 løbere fra Sydkredsens fire 2. divisionsklubber og tre 3. divisionsklubber fik en fornem forårsdag i Jelling Skov ved OK Gorms stævne søndag den 19. april.
De første løbere ankom til stævnepladsen ved ni-tiden, og da var solen endnu ikke brudt igennem, men ved første start, som gik kl. 10.00 var himlen blå, det var lunt og et herligt løbevejr, som alle nød.
Når de svedige kom i mål efter at være udfordret i det kuperede terræn, Jelling Skov byder på, sad folk og hyggede og snakkede i solen og havde ikke travlt med at komme hjem.
Michal Buch Lorenzen, OK Gorms banelægger, havde lagt nogle udfordrende baner, som fik fin ros. Der var dog nogle af vestjyderne, der klagede over alle de bakker, der var i skoven.
Vinderne af 2. divisionsmatchen blev Odense OK med 6 point foran Fåborg OK med 4 point, Fros/Melfar med 2 og Esbjerg OK med 0 point.
I 3. division gik sejren til OK Syd, Åbenrå med 4 point foran Svendborg OK/OPI med 2 point og West/Ribe med 0 point.
Sidste løber gik i skoven klokken 12.04 og sidste løber var i mål kl. 14.15. Hun havde da også overskredet maxtiden på 2½ time.
Da omkring 40 af Gorms medlemmer på dagen var optaget af opgaver i forbindelse med afviklingen af stævnet , var det kun enkelte af klubbens ungdomsløbere, der var i konkurrence.
Fine placeringer blev det til Esben Ø. Pedersen på bane 6 med en 4. plads af 29 deltagere og til Aksel Schengel og Asger Ø. Pedersen på bane 10 med en anden og en femte plads. Her var der 20 deltagere.

Se kort, baner, resultater og billeder her

I forbindelse med vores indvielse af projektet ”Find vej i Kongernes Jelling” lørdag d. 25. april var det oplagt at invitere kronprinsparret med børn, idet de tidligere har været med til at profilere Find vej i … dagen, dog kun på Nordsjælland. Desværre har vi modtaget afbud, men alligevel kan vi hos kongehuset spore en stærk interesse for sagen.
I anledning af H.M. Dronningens 75-års-fødselsdag har Nationalmuseet skænket hende et portrætmaleri udført af kunstneren Lars Physant.
På maleriet ses bag den læsende regent et udsnit af kortet, men desværre i en meget dårlig kvalitet. Hvis Lars Physant havde henvendt sig til kortudvalget i tide, ville han have haft et meget bedre forlæg, og billedet var nok kommet til at se sådan ud:dronningens okort_lille

 

lunge bjergeAnkomsten til Lunge Bjerge blev et glædeligt gensyn for nogle, mens andre sagde ”nå ja, det var her jeg ikke kunne finde den der post……”. 46 Gormløbere havde skrevet sig op til matchen og havde derfor mulighed for en tur i den dejlige forårsskov. Vejret viste sig heldigvis fra sin pæne side. Lidt køligt i tidligt på dagen, men ellers var det perfekt temperatur til at løbe i og solen varmede periodevis stævnepladsen rigtigt godt op.
Forårsløbene er altid noget specielt, oversigtsforholdene i skoven er rigtigt gode, når løvet ikke er kommet frem, så der er mulighed for at sætte ekstra fart på. Dagens tema var helt sikkert temposkift, højt tempo på strækkene, da der var gode masser af stier, åbne områder og gode opfang. Til gengæld skulle farten de fleste gange helt ned, når posten skulle findes i det meget komplekse kurvebillede. Helt sikkert et teknisk meget krævende terræn, hvor selv meget rutinerede O-løbere havde en svær dag. Fx satte Poul Erik Buch, Claus Lyngby og Nina Germann Najbjerg hver især omkring 3 min til på en enkelt post, så der var helt sikkert udfordringer på banerne! Resultatmæssigt vandt Josefine bane 2, Daniel Holm vandt H12 klassen, Maria Damgård blev nr. 2 i D14 klassen for bare at nævne nogle af de flotteste resultater.
På forhånd vidste vi at det ville blive svært med Divisionsmatchen, med 57 løbere fra Kolding, 59 fra Snab og 73 fra HTF, var vi i klart undertal. Det viste sig også at blive ret klare nederlag til Kolding og Snab, mens HTF kun slog os med 7 point på trods af den talmæssige overlegenhed.
For mit eget vedkommende, er jeg glad for min 12 plads ud af 56 på bane 2. På intet stræk var jeg mere end den 10’ende hurtigste, så det vidner om et gennemløb med jævn hastighed uden de helt store bom. Jeg må bare erkende at timerne i skoven med korttegning giver gevinst en dag som i dag, for det er helt sikkert ikke konditionen, som er i top.
Mvh
Stig Knudsen

pernille og josefine_lilleI hård konkurrence blandt andre nominerede gik Lokalavisens Sportspris på 25.000 kr til Josefine og Elite Vejles Talentudviklingspris på 5.000 kr til Pernille Buch.
Det er dejligt, at talent, hårdt arbejde og glæde ved O-sporten bliver værdsat, og det er ekstra skønt, når det går ud over 2 af OK Gorms medlemmer, der i den grad har fortjent det!

Stort til lykke til Josefine og Pernille

påskeløb 2015 etape 1_lilleSå fik vi startet årets Påskeløb. Gorm har godt 30 deltagere, som har taget udfordringen op og løbe orienteringsløb i Mols Bjerge. Vi ankom lige til stævnepladsen omkring klokken 11 og det var et flot syn. P-plads og stævneplads ligger midt i Mols bjerge. Og med ca. 2000 deltagere ialt, så giver det en vis stemning. Storslået udsigt og området omkring start og mål var meget åbent, så vi kunne se løbere løbe i mange forskellige retninger ude i landskabet.
Vejret var vi meget spændte på. Sneen var jo nærmest først lige smeltet hjemme i Jelling, så det var jo rart at se at solen var fremme, til at varme de første løbere som blev sendt afsted. Det blev dog mere og mere overskyet, som dagen skred frem og det blæste også mere og mere op. Så diskussionerne gik højt om hvor meget tøj man skal have på. For med ca. 8 grader og kraftig blæst, så er det koldt. Og ind imellem dryppede det lige en anelse.
Men tilbage til selve løbet og terrænet. Der var store åbne strækninger og rigtig mange kurver. Så det gjalt om at at holde kompaskurs og løbe lige på. På de lange baner, kom vi ud til noget der virkelig gav bakke træning. Faktisk var stigningerne nogle steder så stejle og lange, at pulsen kom op i det røde felt i temmelig lang tid. Og så gælder det jo stadig om at bevare koncentrationen.

Af dagens etape skal bemærkes at:
Philip blev nr 1 på H 14-B
Daniel blev nr 1 på H 12-B
Holger lå i et stykke tid på en 1.st plads, men blev til sidst slået. Det var af en nordmand, så det tæller ikke helt, blev vi hurtig enige om.

Esben og Maria kom desværre til at tage forkert kort, og blev derfor disket,
Øvrige resultater kan ses her.

Efter endt løb kørte de fleste af os til Ebeltoft strandcamping, hvor vi blev indkvarteret i hytter, lejlighed og campingvogn. Og så kunne dagens etape gennemgåes og vi kunne blive varmet op igen.

Og om lidt skal vi mødes til fælles hygge.

Bente og Martin

 

Etape 2 – Nogen leder efter påskeæg i Påsken – vi leder efter poster.

Dagens løb var meget anderledes end det forrige. I dag gjaldt det ikke udelukkende om at kunne løbe stærkt, snarere at kunne orientere og ikke lade sig distrahere med af andre løbere. For en udenforstående må vi alle have lignet en flok børnehavebørn på jagt efter påskeæg. Posterne stod da også så tæt, at det nogle gange kunne føles som om. Næsten bag hver busk stod endnu en post, som nødvendigvis ikke var ens egen. Terrænet var åbent med meget spredt bevoksning, hvor man hurtigt kunne miste orienteringen. Banerne lagde op til hurtig retningsskifte og temposkifte, og da distancen i dag var mellem, krævede det også et vist tempo. Specielt på den sidste del af banen efter publikumsposten kunne man fra stævnepladsen se, at mange løb forvirrede og tilfældigt rundt fra den ene post til den anden uden nogen egentlig klar fornemmelse af, hvad der var hvad. På resultatlisten kunne man også se en del løbere, der havde fejlklip. For Gorms vedkomne var dette kun i mindre grad gældende.
Efter løbet var der tid til at nyde det gode vejr.
mvh Nina

 

3. og sidste etape af årets Påskeløb 

påskeløb 2015 aftenunderholdning_lilleDenne sidste dag til påskeløbet startede for mit vedkommende perfekt med en tur ved stranden med hunden. Solen skinnede, vandet var næsten helt stille og der var rim på græsset. Vi havde overnattet på Ebeltoft Strand camping sammen med de øvrige fra klubben, og kunne endnu engang bekræfte, at det er sjovt at være på klubtur. Som noget nyt var der med stor succes blevet arrangeret fælles hygge med underholdning og lækkerier begge aftener. På tværs af alder blev der overskredet grænser og grinet en hel del. Se evt. billeder på Gorms face book side.
Dagens løb foregik i Ørnbjerg Mølle. En spændende, varieret skov. En god skueplads for dagens jagtstart, hvor man fra banelæggerens side bevidst havde arbejdet med at gøre banen stressende. Der skulle bl.a. være rig mulighed for at spotte sine nærmeste konkurrenter ude på banen med postplaceringer i spidse vinkler. Nogle var på forhånd godt placeret og kæmpede for at holde placeringen. Som de eneste fra klubben vandt Phillip sin bane (H14B) og Daniel blev nr. 3 i H12B, tillykke. De fleste var nok bare ude på at få et sjovt løb i det lækre terræn. Og hvis ikke ønskerne blev indfriet kunne man trøste sig med Stribs flødeskumslagkage tilbage i det solbeskinnede, propfyldte klubtelt. Hvis man da ikke lige forinden havde taget turen rundt på børnebanen og fået påskeæg. (Det bliver man aldrig for stor til, vel Christina).
Jeg kan kun varmt anbefale påskeløbet og klubturene i særdeleshed. Tak for denne gang!
Mvh Marianne Damgaard

 

Se flere billeder fra Påskeløbet.

 

birkebeiner_1_lilleSom nogen måtte vide er årets Vasaløb blevet afviklet under meget svære vilkår. Her er hvad Ole Binder kan berette fra løbet:
”Det gik fint med Vasaloppet på trods af + 4 grader allerede i starten og +8-9 i Mora. Jeg har aldrig svømmet så meget i skistøvlerne. Men klisteret – KX 75 (rød ekstra til meget våd sne) – holdt fint hele vejen, og gliddet var også ganske godt. Gliddet blev dog dårligere undervejs, for man kan ikke undgå at samle lidt klister fra grene, fyrrenåle, bægre m.v. i sporet.

Vejret var fint med lidt sol og ikke for meget vind imod os.

I dagens blev jeg naturligvis træt. Det værste var dog min venstre fod, der var kraftigt tapet op – den blev meget øm efterhånden. Jeg kunne næsten ikke gå på den efter løbet, men efter et par timer gik det bedre, og jeg kunne godt gå til bussen ud på aftenen.

Min tid blev 9:04 – ikke pragende, men en placering som nr. 7156 er OK i forhold til mine placeringer tidligere. Jeg har nu deltaget 10 gange i træk og kunne modtage 10-årsmedaljen, hvilket Anders Hastrup Jensen fra klubben også kunne. Anders’ far Ib Jensen fik den for nogle år siden, og hans bror Martin fik den sidste år.”
Gorms deltagere opnåede følgende resultater
Ole Binder Plac. (Totalt):7697 Tid (Brutto): 09:04:18
Carsten Fenger-Grøndahl Plac. (Totalt):5192 Tid (Brutto):07:50:14
Jesper Fenger-Grøn Plac. (Totalt):4324 Tid (Brutto):07:25:05
Anders Hastrup Jensen Plac. (Totalt):5067 Tid (Brutto):07:47:03
Poul Martin Langdahl Plac. (Totalt):11722 Tid (Brutto):11:26:52

Man kan se mere om årets Vasaløb på følgende links:

Video om Vasaløbet fra Stiften

Vaseløbet fra Politiken

Find vej i...Find vej i Danmark 

Et tilbud om en lidt anderledes tur i skoven

Orientering i skolen
Inspiration til orienterings-aktiviteter i idrætsundervisningen

Jelling Løbet

Sydkredsen

Startsteder o-løb

Gødding Skov:

skovlegepladsenNaturstyrelsen

Tykhøjet Krat:

Sydlige P-plads Nordlige P-plads

Jelling:

Klubhus – kør ind i skoven ad Skovgade fra nord, der er skilt på skovvejen

Jelling:

Bredagerskolen – indkørsel fra Bredager

Brandbjerg:

ved Højskolen

Gyttegård:

P i vestlige del

Engelsholm:

P ved slottet

Gadbjerg:

skovlegeplads (Allévej)

Hastrup:

Kjærvej 1,  7323 Give (3 km N for Thyregod)

OK SNAB:

normale startsteder

Tilmelding til o-løb:

O-service

 


SPONSORER & SAMARBEJDSPARTNERE

Elite Vejle

Jelling musikfestival

Middelfart Sparekasse

Jelling Sparekasses Fond