Orienteringsklubben Gorm Jelling | Skiklubben Gorm Jelling

Monthly Archives: september 2023

Søndag den 24. september var dagen hvor OK Gorm havde valgt at markere et dobbeltjubilæum. Dels OK Gorms 50-års jubilæum dels Abrahamsens Gårds 25-års jubilæum.
Omkring 130 havde takket ja til invitationen, hvoraf ca. 30 mødte op til jubilæumsløbet med start kl. 10.00
Poul Erik havde lavet 4 forskellige baner på klubbens første kort. Den gav bestemt deltagerne udfordringer. Dels med målestok i 1:20.000 gør, at det bliver lidt svært at læse, specielt for de af deltagerne som nu til dags løber på 1:7.500. I dag er orienteringsløbere også vant til relativt nytegnede kort, hvor der normalt er en pæn overensstemmelse mellem kort og terræn. Det er der selvsagt ikke på et kort, der har 50 år på bagen. Alle tog dog disse udfordringer med godt humør. Til jubilæumsløbet heller ikke noget med elektronisk kvittering. Alle fik udleveret kontrolkort med elastik til at tage om håndleddet. Posterne var udstyret – som dengang – med klippetænger. Ved målgang var der naturligvis manuel kontrol af klippekort. I dagens anledning blev dog ingen diskvalificeret.
Den mere officielle del af jubilæet med reception var programsat til kl. 12.00. Efterhånden som de gæster, der havde valgt at løbe orienteringsløb kom i mål, begyndte pladsen også at blive fyldt op af de gæster, der havde valgt alene at komme til denne del af jubilæet.
Alt var nu også klar til at festen kunne begynde: Sandvad Sognegårds flotte røde pølsevogn stod klar ved Materialehuset med forvarmet vand, Bodil og Birthe havde lavet masser af kaffe, der stod klar på termokande, højtaleranlæg var tjekket og klar med både head set og mikrofon, så der både kunne holdes taler, synges og spilles. Borde og bænke var linet op i alle rum oppe og nede, både i stuehus og i laden.

Bent var den, der skulle styre programmet, der var designet af det lille jubilæumsudvalg (Pernille, Bent, Poul Erik og Karl Kristian). Bents handlingsplan så således ud:
Kl. 12.05 Pernille byder velkommen og holder en tale
Kl. 12.15 Karl Kristian holder en tale om AG.
Kl. 12.20 Bent fortæller lidt om klubbens start
Kl. 12.30 Bodil Duponts sang
– fortæller om historien bag sangen.
– Bodil har ikke løbet, Knud måske lidt, men sønnen Martin har løbet. Blev for øvrigt dansk stafetmester i 1984 sammen med Claus Lindblad og Chris Terkelsen (H-12).
– Bodil synger for, og Lene og Peter spiller til (Visens Venner ??).
Kl. 12.45 Praktiske oplysninger:
Pølsevogn og drikkevarer ved Materielhuset. Man tager selv øl/vand og glas
Man kan sidde:
– Åbent madpakkerum (18 pladser)
– I laden (12 pladser)
– I stuehuset (48 pladser) – gennem fordøren
– På loftet (20 pladser) – gennem fordøren og op ad trappen eller ad bagdør/trappe
– I materialehuset – 10 ståpladser
– På petanquebanen – caféborde
– 8 borde/bænkesæt – 48 pladser
Der er 4 toiletter – + Hans Thomsens das (må ikke benyttes)
På loftet over laden:
1. Her vises film fra indvielsen af Abrahamsens Gård, forud for 10-års jubilæet og en film om et løb, som Gorms har lavet. Kører uafbrudt.
2. Her er også en udstilling af klubbens løbetøj gennem tiderne
3. Her ligger eksemplarer af Svundne Tider 2021, hvor der er et indslag om AG/Eva
Her ligger også jubilæumsskriftet fra 40-års jubilæet.
Kan købes for hhv. kr. 25,00 og kr. 100,00. Mobilepay eller kontant til BN.
Kl. 13.50 Vi mødes her igen og synger den sang, som Lene og Peter havde lavet til vort 40 års jubilæum. Lene og Peter spiller og synger for.


Kl. 14.00 Kaffe, the, småkager og chokolade ved bagindgangen til huset.
Selvbetjening igen.
Kl. ??? Folk må hygge sig, som man ønsker og gerne blive siddende og snakke
Der er fortsat overskud af drikkevarer.

Med sådan en plan kan det ikke gå helt galt, og det gik da også fint. Bodils sang var afslutningen på den styrede og planlagte indledning. Efter denne blev der råbt et trefoldigt leve + det lange for OK Gorm. Det gjaldede på gårdspladsen!
Den styrede og planlagte handlingsplan skred dog slet ikke så lidt, da formanden benyttede sin taletid til helt at gå uden for det, der var aftalt i det lille jubilæumsudvalg. Det var nemlig ikke aftalt at halvdelen af jubilæumsudvalget skulle udnævnes til Æresmedlemmer af OK Gorm. Poul Erik til æresmedlem nr. 2 og Karl Kristian til nr. 3 (Bent er klubbens æresmedlem nr. 1).
Det var bestemt en overraskelse for både Poul Erik og KK, men ingen protesterede mod denne afvigelse og klubbens to nye æresmedlemmer tog stolte imod det fine æresdiplom og takkede for udnævnelsen og æren.
Efter Bodils sang, akkompagneret af Lene Oustrup og Peter Lorenzen, var der mulighed for andre at få ordet. Her var der en hilsen fra Dansk Orienterings-Forbund ved Susanne Højholt, hovedbestyrelsesmedlem og formand for Sydkredsen, Poul Erik Buch bad også om ordet og causerede over, hvad han og hele hans familie mon ville have brugt deres tid på gennem årene, hvis ikke han i 1973, på vej hjem fra skydning var holdt ind i Hygum Forsamlingshus, hvor JfS havde generalforsamling, og hvor Poul Erik tænkte: ”Der er nok kaffe på kanden”. ”Og hvad ville der være sket, hvis Bent ikke havde ment, at Poul Erik kunne lære orienteringsløb?” Nu sagde Bent ja, og Poul Erik begyndte at løbe at løbe orienteringsløb ligesom hele familien. I dag kan alle jo se hvad der er sket!! Efter dette causeri fortalte Flemming Jørgensen, formand for OK Snab, og om den separation, der var sket i 1973, da 8 Snab-løbere valgte at starte en klub i Jelling. Flemming kaldte det en lykkelig separation og takkede for mange års godt samarbejde. Sidste taler var Kaj Klingberg, nu medlem af OK Gorm men tidligere formand for OK Snab. Han medbragte et pæretræ, som han ønskede plantet ved Abrahamsens Gård. På kortet ved træet stod: ”Med dette livstræ, ønskes du GORM, tillykke med de 50 år. Vi håber træets frugter må vederkvæge aktives maver, samt at klubbens livskraft må bestå i mange år fremover”. Med o-hilsen Sonja og Kaj Klingberg.
Måske var der et par flere, der ville have sagt noget, men klokken var nu blevet 13.10 og pølsevognen ventede og folk var sultne.
En sidste handling før pølserne, var dog at få foreviget klubbens første bestyrelse.
Den første bestyrelse bestod af Jenny Asmussen, Gerda Monrad Jensen, Conny Bæk Hansen, Harry Asmussen og Bent Nielsen.
Og minsandten om ikke hele den samlede første bestyrelse stadig lever og var mødt op som æresgæster for at fejre OK Gorms 50-års jubilæum. Og som klubbens første formand Bent Nielsen udtrykte det: ”Alle fortsat ved deres fulde fem”!
Efterhånden som gæsterne havde fået en pølse eller hot dog fordelte de sig rundt i større og mindre grupper både inde og ude, oppe og nede. Snakken gik, stemningen var god.
Tiden var jo skredet lidt, men med den gode stemning og det gode vejr betød det ikke noget. Der var ikke uro i flokken.
Klokken 14.30 blev der dog kaldt til kaffe. Men før det skulle der igen synges en sang. Denne gang en sang skrevet at Lene Oustruo og Peter Lorenzen.

Blandt de mange fremmødte var ud over mange medlemmer også tidligere bestyrelsesmedlemmer, naboer, skovejere, repræsentanter fra naboklubberne, Dansk Orienterings-Forbund, Friluftrådet, Elite Vejle, Vejle Kommunes Kulturudvalg ved formanden Dan Arnløv, JfS, Jelling Musikfestival, Jelling Sparekasses Fond m.fl.
Hele 26 af gæsterne havde gaver med. Mange af gaverne var godt til halsen (hele 39 flasker vin) og ganen, men der var også gavekort og bøger, et kompas og 10 store O-skærme. Den største gave kom den første bestyrelse med, idet de gav 1000,- kr, der blev antydet at det kunne være et tilskud til indkøb af nye sangbøger. Stor tak skal lyde for alle gaverne.
Hen ad klokken 16.00 var en god dag ved at være slut. Tak skal lyde til alle, der var med til at gøre jubilæumsarrangementet for OK Gorm og Abrahamsens Gård til en flot og mindeværdig dag.


Billeder fra dagen kan ses her.

 


I søndags blev 2 nye æresmedlemmer i OK Gorm udnævnt.
Æresmedlem nr. 2: POUL ERIK BUCH
Æresmedlem nr. 3: KARL KRISTIAN TERKELSEN

 

I forbindelse med OK Gorms jubilæum i søndags, udnævnte bestyrelsen 2 nye æresmedlemmer. Stort tillykke til begge. Den officielle udnævnelse og hædring vil ske på klubbens generalforsamling til februar 2024.
Herunder kan i læse lidt omkring motivationen for valget af netop KK og PE (formandens tale).

 
Poul Erik:

Poul Erik har været med siden 1973. Hvis man spørger ham selv, så var han klubbens første rigtige officielle medlem udover bestyrelsen.
PE, som han i daglig tale kaldes, trængte til kaffe og mødte op til GF i JFS i Hygum forsamlingshus i 1973. Her fik han kendskab til o-løb og har været aktiv og involveret lige siden. Godt han trængte til kaffe, kan man sige😊 I alle årene har PE været særdeles aktiv og involveret i mange ting.

Poul Erik har været løbstilmelder for Gorm i mere end 40 år.
Og her er det sket en meget stor udvikling fra skrivemaskine til o-service.
Dengang for 40 år siden, da havde Poul Erik en opslagstavle med til træning. Her kunne man skrive sig på, hvis man ønskede at deltage i et løb.
Poul Erik gik så hjem og tog skrivemaskinen frem. Det foregik på skrivemaskine med gennemslag, hvor man lavede en liste med de medlemmer, der ville deltage i løb. Originalen blev sendt med posten til arrangørklubben og kopi beholdte vi selv.
Og som i er bekendt med, så foregår det lidt mere ukompliceret i dag.
Han har tegnet kort. Også her har udviklingen været enorm.

Han har også haft med materiel at gøre – i utrolig mange år. Før vi fik AG, var materiellet placeret – i en periode – på lagret i Hørup. Han var formand for klubben i 6 år.
Han har været træner, siddet i arrangementsudvalg, træningsudvalget og ungdomsudvalg gennem mange år. Han har specielt været engageret i efterårsturen til Norge for vores ungdomsløbere.
Han har været stævneleder, stævnekontrol, dommer til RIGTIG MANGE løb.

Han er nok den i klubben der har lavet flest træninger, baner osv. Lige fra mulle til Condes. Det gælder både baner til vores egen tirsdagstræning, baner til TVO, baner til åbne løb og DM’er.

Han er også særdeles aktiv ift. at deltage i løb – mon ikke han også fører den statistik i klubben. Medaljer har han også hjemtaget i stor stil.
Han hjælper til alle mulige arrangementer, forberedelse til stævner, skolearrangementer. Man kan også sige, at hans EGEN bil altid har været fyldt med TELT og BRIKKER.
Han sætter sig ind i nye ting, laver o-track på alle klubbens træninger og er nysgerrig på nye tiltag i Condes. Han laver kurser i banelægning og Condes for klubbens medlemmer.
Når han er i gang og deltager/arrangerer alle disse ting, så nyder han samtidig det sociale samvær efterfølgende. Jeg tror ikke der er ret mange tirsdagstræninger, som han ikke har deltaget i.

Poul Erik:
Du nyder selv at løbe og er hele tiden opmærksom på, hvordan du kan forbedre og udvikle dig. På samme måde som du altid har fulgt udviklingen – indenfor især IT. Derudover er du et forbillede ift. frivillighedskulturen i Gorm. Altid imødekommende og springer til – både store og små opgaver. Der er nok ikke mange arrangementer i klubben, som du ikke har været involveret i.
Vi udnævner hermed Poul Erik til OK Gorms æresmedlem nr. 2.

 
Karl Kristian:
KK har været medlem af klubben siden 1. januar 1975.
Karl Kristian Terkelsen – også kaldet KK – har gået forrest på rigtig mange fronter i det frivillige lederarbejde i OK Gorm, og det har han gjort i rigtig mange år.
Han har gennem alle år været haft fokus på klubbens udvikling på børne- og skoleområdet. Han var med fra starten ift. at tegne skolekort, undervise lærerne – det hele er endt ud i han har ansvaret – på klubbens vegne – i at arrangerer SKOLE-OL i Billund.
Et andet fokus for KK har været på eliteområdet. Her både i dansk orienteringsforbund men også i OK Gorm. Han har haft ansvaret og skabt elite i OK Gorm. Torben Skovlyst og Chris Terkelsen, begge aktive i Gorms elitemiljø – var begge med på stafetholdet der vandt VM i 1997.
Udviklingen på eliteområdet i OK Gorm betød at klubben indgik en aftale med orienteringsklubben Snab fra Vejle om et talentudviklingsprojekt – TVO. Også støttet af DOF. Gorm oprettede på samme tid et talent- og eliteudvalg. KK havde ansvaret for og indgik aktivt i styregrupper mm. i forbindelse med både TVO og Gorms nye eliteudvalg.
I nyere tid er Gorm repræsenteret på landsholdet med Josefine Lind.

KK har gennem alle årene været særdeles aktiv ift. på klubbens vegne at søge diverse fonde, kommuner osv.
Det har givet støtte og hjælp til mange investeringer.

Men det aller største projekt – for klubben- men i særdeleshed også for KK, har været projektet omkring Abrahamsens Gård.
KK har gennem mange år været primus motor i køb, udbygning og vedligeholdelse af Abrahamsens Gård, der er OK Gorms klubhus.
Der er siden 1996 investeret ca. 2,6 mill. i Abrahamsens Gård og brugt ca. 7.000 frivillige timer.
Dette er ikke mindst KK’s fortjeneste. Klubben er i dag gældfri.
Rammerne betyder at det er muligt for OK Gorm at afholde fælles træning for alle klubbens medlemmer, både med socialt fællesskab og fælles spisning, men især med mulighed for differentierede tilbud i træningen med opdeling i grupper alt efter alder og niveau.
En del af fleksibiliteten er også at have alt materiel, der både skal bruges i den ”daglige” træning og til større arrangementer samlet på et sted, og her har klubben f.eks. for fået bygget et nyt materialehus, som KK har projekteret, søgt midler til og stået i spidsen for at opføre.
KK har gennem en årrække siddet i bestyrelsen. Han var formand for Kommunikation- og PR-udvalget, skole-udvalget og klubhusudvalget. KK har gennem alle årene haft kontakten til pressen. Han har lavet artikler til såvel aviser som hjemmeside.

Alt det flotte arbejde KK har gjort gennem tiderne har også givet anerkendelse fra andre: blandt andet har han modtaget DOFs ærestegn, Sydkredsens æresplatte og i 2019 vandt han Vejle Idrætsråd ”du gør en forskel pris” for hans arbejde på især skoleområdet.

KK arbejder særdeles målrettet, ihærdigt og meget professionelt. Karl Kristian er en mand, der kan sætte mål og nå dem. Han forbereder sig seriøst og grundigt og overlader ikke noget til tilfældighederne. Han er ambitiøs, vedholdende og hårdt arbejdende.
Derfor vil vi nu også i Gorm anerkende KK og udnævne ham til OK Gorms æresmedlem nr. 3.

Alle medlemmer i OK Gorm inviteres hermed til en hyggelig dag sammen med klubkammerater. En dag, hvor vi konkurrerer indbydes, men også en dag, hvor det sociale liv i klubben kan opleves, så inviter gerne familien med. Løbet foregår syd for Silkeborg og vi håber rigtig mange har tid og lyst til at deltage.

Indbydelse: klubmesterskaber 2023 dag


Der var lagt op til et spændende og kuperet terræn da OK SNAB havde inviteret til DM Lang i Rosenvold skovene søndag.

Så det var med piv og selvynk at undertegnede stillede til start i H55, med en trist ankel fra tirsdagstræningen i Gyttegård. Ikke de optimale betingelser for et DM. Men glæden ved et så godt terræn i vores ”baghave” kunne ikke forhindre at stille til start alligevel.

Det startede ellers godt ud – dog plaget af anklen. Post 1 og 2 var lige til. Om det var koncentrationsbesvær eller bare svært, skal jeg ikke kunne sige bestemt, men det blev til et par slemme bom. Ved post 3 blev der lavet en parallelfejl og et skrammel vejvalg til post 4. Terrænet var ubarmhjertigt. Hvert bom eller ikke optimale vejvalg blev straffet hårdt. Oftest med ekstra stigning eller uvejsomt terræn. Man skulle ellers tro at med en trist ankel ville omtanken vinde, men nej. Det blev dog bedre senere og efter omstændighederne gennemførtes banen til trods.

Det var simpelthen for godt til at gi’ op.

I alt 14 GORM løbere fik en på opleveren, men det vanlige antal af medaljer blev reduceret til en enkelt af GULD i H50, hvor Chris kunne tilføje en til den i forvejen imponerende samling.

Pernille løb sig til den ærefulde 4. plads i D45 i et meget stærkt felt knap 2 minutter fra bronzen.

Glæden ved O-løb vandt for mig i dag 😊

Claus

Herunder ses præmieoverrækkelsen, hvor Oscar var “stand-in” for sin far, der måtte hurtigt afsted mod Kastrup efter 3 ugers ferie i DK.

Lørdag d. 9/9 var der DM Stafet i den sydfynske skov ved Brahetrolleborg. Det var bragende sol og meget varmt. Heldigvis havde OK Gorm fået plads i skyggen under stort set det eneste træ på stævnepladsen.

Ved en stafet er det grupper af klasser, der starter på en gang, og her blev 5 grupper sendt af sted med 5 minutters mellemrum. Der er gaflinger, så man skal løbe sit eget løb og huske at se om kontrolnumrene er de rigtige.

Jeg løb 1. tur på HD185, hvor man skal være mindst 185 år tilsammen og være mindst 1 dameløber på holdet. Der kom hurtig spredning på feltet, og selv om skoven stort set er hurtigt at løbe i, gik jeg i stå i nogle brombær på vej til post 1, som jeg fandt ret hurtigt, selv om jeg ikke ramte den helt rent. Der var lidt andre småproblemer undervejs med langsomt løb i høje brændenælder og åbent område, der var meget ujævnt, samt lidt problemer med at holde den helt rigtige retning et par steder. Men jeg kom da ind som tredje løber i klassen, lige akkurat foran Marianne fra KOK, og kunne sende Poul Erik af sted. Der kom dog en stribe løbere ind lige efter mig. Poul Erik løb fint på 2. turen med kun lidt småting, der kostede tid. Pernille blev sendt af sted, og så ventede vi spændt på at se hende i mål. Pernille kom i mål i en god tid, men hun havde også et par småting, der drillede undervejs, så det lykkedes FSK’s 3. turs løber, der løb et superløb, at komme ind 35 sekunder før til førstepladsen.
Men vi fik da sølvet hjem!

På OK Gorm D12 hold deltog 3 friske piger: Alberte, Sara og Karla:

Alberte kom ind som nr. 4 i en god tid, og Karla løb sit første løb nogensinde uden skygge, og klarede sig godt igennem som den yngste deltager i D12-klassen. Sara løb en rigtig flot sidste tur, og samlet blev holdet nr. 6. Pigerne var meget nervøse inden stafetten, da det er en lidt ukendt disciplin for dem, så alle var glade og stolte af deres præstationer.

I H75, hvor der kun er 2 løberne på holdene, lagde Hans Christian Strib ud med en flot tid, men med 1. turs-løberen fra Fyns Politi Idrætsforening lige efter, og selv om Karl Kristian også løb et flot løb, lykkedes det akkurat Fyns Politi Idrætsforening at klemme sig foran til sidst. Men det blev til endnu en sølvmedalje til OK Gorm!

OK Gorm stillede med 2 i den meget tæt besatte H21-klasse. I H21 er konkurrencen altid virkelig skarp, og 25 hold stillede op til start.
Holdet med Rasmus, Hans og Oscar blev nr. 18. Det andet Gorm-hold med Chris, Toke og Holger løb egentlig også godt, men blev desværre disket med fejlklip.

Der er flere billeder fra dagen på linket her.

/Ole


50 medlemmer fra OK Gorm nød en dejlig og flot sensommer dag i Gråsten skov. Her var udfordringer for alle og hygge og snak på stævnepladsen før og efter dagens løb.
    
Det lykkedes desværre ikke for OK Gorm at blive i 1. division og klubben må igen en tur ned i 2. division og dyste næste år. Forskellen i antal deltagere gjorde udslaget. HTF var 70 afsted mod Gorms 50 deltagere.
Alle gormere gjorde en meget flot indsats, der var flere banevindere og mange flotte resultater. Og ikke mindst – alle gjorde alt hvad de kunne. Lige fra de små piger på D10 til de “lidt ældre herrer” der var flyttet til H21.
Tusind tak for indsatsen til alle.
Resultater mm. kan ses her.
   

   
Næste weekend skal der løbes DM stafet og DM lang. Pøj pøj til alle 🙂
(Flere billeder på Facebook)

KK tog nogle billeder. De kan ses HER

Find vej i...Find vej i Danmark 

Et tilbud om en lidt anderledes tur i skoven

Orientering i skolen
Inspiration til orienterings-aktiviteter i idrætsundervisningen

Jelling Løbet

Sydkredsen

OK Gorm Aktuelt

 

Startsteder o-løb

Gødding Skov:

skovlegepladsenNaturstyrelsen

Tykhøjet Krat:

Sydlige P-plads Nordlige P-plads

Jelling:

Klubhus – kør ind i skoven ad Skovgade fra nord, der er skilt på skovvejen

Jelling:

Bredagerskolen – indkørsel fra Bredager

Brandbjerg:

ved Højskolen

Gyttegård:

P i vestlige del

Engelsholm:

P ved slottet

Gadbjerg:

skovlegeplads (Allévej)

Hastrup:

Kjærvej 1,  7323 Give (3 km N for Thyregod)

OK SNAB:

normale startsteder

Tilmelding til o-løb:

O-service

 


SPONSORER & SAMARBEJDSPARTNERE

Elite Vejle

Jelling musikfestival

Middelfart Sparekasse

Jelling Sparekasses Fond