Orienteringsklubben Gorm Jelling | Skiklubben Gorm Jelling

Monthly Archives: maj 2017


Onsdag fik 125 6. klasses elever fra Firkløverskolen, Thyregod Skole og Øster Nykirke Skole testet deres orienteringsevner i Hastrup Plantage.
Mangepostløb
Fra morgenen var der strålende vejr, så da Firkløverskolen, Elkjær, som første klasse med samlet start løb i skoven, var det med stort engagement og højt humør. Ti minutter senere var Firkløverskolen, Givskud som den næste klasse klar, og sådan gik det slag i slag til Øster Nykirke Skole som sidste klasse blev sendt i skoven kl. 10.00.
Opgaven lød på, inden for en tidsfrist på 40 minutter, at finde så mange af de udsatte 30 poster som muligt. Eleverne var inddelt i hold af to, og posterne måtte opsøges i valgfri orden.
Opgaven var lige bestemt lavet så svær, at kun de allerbedste og hurtigste ville kunne nå alle poster inden
for tidsfristen. Kom man ind efter tid, var der strafpoint.
Vinder var den klasse der i gennemsnit pr. elev havde fundet flest poster. Vinder blev Thyregod 6. a som opnåede et gennemsnit pr elev på 19.77 fundne poster.
Med til den historie hører også, at Adrian og Marius fra Thyregods 6. A som de eneste inden for de 40 minutter fandt alle 30 poster.
Sprint
Efter Mangepostløbet var der en sprintbane med elektronisk tidtagning. Banen var ca. 250 m og gik både på sti og i terræn ud og ind mellem træer og over grene i skovbunden.
Her blev dels kåret hurtigste dreng og pige i hver klasse, men der blev også kåret hurtigste 6. klasses dreng og pige i det hele taget.
Hurtigste pige”over all” var Amanda fra Øster Nykirke Skole i tiden 1.28 og hurtigste dreng var Adrian fra 6. a i Thyregod Skole i 1.20.
Efter løbet var der frugt i form af et æble til alle og saft.
Tilfredshed
I den umiddelbare tilbagemelding efter stævnet, fra en lærer fra Firkløverskolen på spørgsmålet om det havde været en god dag, var svaret: – ”Ja, det eneste, der har været lidt utilfredshed med, er at det faldt sammen med sidste skoledag på Ikærskolen og den traditionelle karameluddeling af 9. klasserne”. Læreren sluttede dog med at sige, at pågældende elev dog havde udtrykt, ”at denne dag i skoven nu havde været ok”.
Find vej stævnet i Hastrup var OK Gorms andet som arrangør, og det sker iøvrigt i et samarbejde med Dansk Orienterings-Forbund og Aktiv Rundt I Danmark og støttes af Nordea-fonden, som også støtter det Find vej Projekt, der har betydet, at 10 skoler i OK Gorms område inden for det sidste år har fået tegnet skolekort.
De to Find vej stævner var det egentlige punktum på projektet, men alle skoler har givet udtryk for, at det samarbejde, der nu gennem projektet er blevet etableret med orienteringsklubben i Jelling ønskes fortsat og gerne med et stævne igen til næste år.
World Orienteering Day
Netop 24. maj var ikke blot Find vej dag for de lokale deltagende skoleelever. Den 24. maj er intet mindre World Orienteering Day. Netop i dag er der på 2033 forskellige steder i 47 forskellige lande skoleorienterings-stævner med i alt 55.717 skoleelever, og med i dem tæller altså de 125 elever, der i dag deltog i Hastrup Plantage.

Se billeder fra dagen her.

Lørdag og søndag i Bededagsferien blev af nogle ”Gormer” brugt på orienteringsløb på Fyn.
Fynsk Sprint Cup er et årligt tilbagevendende begivenhed arrangeret af de fynske orienteringsklubber. Det er sprint i forskellige fynske byer over 2 dage, og med 4 løb. Alt sammen sprint, så hvert løb tager ”kun” mellem 20 og 30 minutter, hvis altså ikke man ”bummer”. Så der er god tid til at hygge og slappe af også. I år var det i henholdsvis Nyborg og Odense.
Vi startede i Nyborg med en prolog i noget boligområde med noget tilhørende sportsanlæg og skole. Og det går alt sammen rigtig hurtig, når først man er startet. Bane 2 har som eksempel 23 poster på 2,5 km. Næsten én post for hver 100 meter. Erik Jensen havde sin debut til sprintløb, så han skulle lige læse sig lidt ind på kortet. F.eks hvordan en parkeringsplads er tegnet på et sprint kort. Hans første post lå nemlig ved en parkeringsplads, men Erik troede at det skulle være en bygning. Så det tog lidt tid for ham at gennemskue dette. Så han lærte lidt om sprintkort tegning på den ”hårde måde”. (Erik blev dog bedre og bedre på disse 4 løb). Anette Lund havde et super løb til hun kom i mål, hvor beregningen så gjorde hende opmærksom på at hun havde ”klippet” post 17 to gange, og sprunget post 16 over. Ærgerligt.

2. Løb i Nyborg var omkring voldene og Nyborg sygehus med de gamle bygninger. Her var der rigtig mange fælder, da der var en del trådhegn og ”impassable” hække. Så selv med en bane distance på 2,5 km, kom vi hjem og havde løbet mellem 4 og 5 km på grund af udenoms vejvalg. Inger valgte f.eks. at løbe op på de gamle voldgrave for derefter at ”kurre” på maven nedad. Om det gav hende en hurtigere stræktid vides ikke, men Esben nævnte da hvorfor hun ikke blot løb igennem den tunnel som var aftegnet på kortet og derved sparede de ca. 20 højdemeter.
Alt i alt en sjov dag og nogenlunde godt vejr i Nyborg.

Om søndagen startede vi ud i solskin lige ved Odense Banegård (Stævnepladsen var i Kongens have). 1. løb var omkring havnen og igennem et loppemarked. På loppemarkedet krydsede Martin igennem 2 gange, men kunne ikke rigtig finde nogle gode tilbud. Og posten fandt han heller ikke, da han ledte det forkerte sted. Sprinten sluttede af med at vi skulle løber over en trappeovergang hen over baneområdet. Pernille klippede sidste posten på vej op af trappen, og troede et øjeblik at hun så var i mål. Indtil det gik op for hende at hun skulle løbe videre hen over trappen til målposten, som var på nedgangen på den anden side.

Sidste og 4. etape var i Odense midtby. Og nu var benene ved at være godt brugte og Poul Erik var lidt skadet og vidste slet ikke om han ville starte. Løbet foregik i midtbyen og vi passerede både torve fortovscafeer, kirker, parker, stræder og baggårde. Det var rigtig sjovt. Efter løbet og ved gennemgang af hinandens vejvalg blev det diskuteret meget om man må passerer en ”impassabel port” hvis nu porten rent faktisk stod åben. For Jacob Bang mente da, at det var for dumt når nu man kunne se posten på den anden side og porten var åben da han løb. Men tidligere på løbet hvor Esben løb samme bane var porten altså lukket og Esben løb udenom som han også mente da den jo var tegnet som ”impassabel”. Poul Erik kom skadet i mål, da han var blevet overfaldet af en container på sin rute. Det var så slemt at Strib mente at til næste løb burde Poul Erik have en hjemmesygeplejerske med rundt, med alle de skader han efterhånden havde pådraget sig.
Nå men alle kom i mål og vi har haft en rigtig sjov week-end., med godt vejr til at slutte af i.
Vi kan kun opfordre ”Gormer” til at prøve denne oplevelse, som frit kan kombineres, med en hyggelig week-end tur eller ”slendreture” i de fynske byer efter løbet.

Martin

Erik deler trøstepræmie ud.


For lige godt et år siden blev OK Gorms Find vej i skolen projekt godkendt som Åben skoleprojekt af Vejle kommune. Det skete den 20. april.
Med det lærerkursus, der blev afviklet for Firkløverskolen i mandags (den 1. maj) kan vi nu gøre status.
Der er blevet tegnet 10 skolekort: Gadbjerg, Bredsten, Bredager, Thyregod, Øster Nykirke, Elkjær, Givskud, Søndermarken, Ikær og snart er også UCL/Jelling Friskole tegnet.
Alle skoler har fået opsat faste poster. Det vil sige der nu er opsat i alt 400 faste poster, som umiddelbart kan bruges i undervisningen.
Der er på alle skoler blevet afviklet et 2 timers introkursus, hvor kortet er blevet præsenteret og muligheder for, hvordan man kan bruge kortet og de 40 poster med bogstavkoder i andre fag end idræt, f.eks. dansk, matematik, naturfag mm. I alt har 163 lærere på de 10 skoler deltaget i introkurset.
Med mandagens idrætslærerkursus har i alt 42 idrætslærere været på et 6 lektioners kursus, hvor de dels er blevet klædt på med hvilken viden og hvilke færdigheder eleverne skal have for at kunne løbe orienteringsløb. Der er blevet lagt vægt på, at orienteringsløb er en idræt og ikke skattejagt, men det skal være sjovt og udfordrende.
Lærerne har på egne kroppe oplevet øvelser både på skolekort og skovkort.
Tilbagemeldingerne har været gode:

Efter idrætslærerkurset på Bredagerskolen fik jeg en mail fra viceskolederen næste dags morgen:
Godmorgen Karl Kristian
Mange tak for jeres indsats her på skolen. Jeg har snakket med lærerne her til morgen og alle er meget begejstrede!
Der er lys i deres øjne og de er klar til at gå i gang ;o)
Mette Hjelholt, viceskoleleder, Bredagerskolen

Efter kurset i mandags i Give lå der i går denne mail fra skoleleder Preben Schou Christensen, Firkløverskolen:
God aften Karl Kristian
Tusind tak for jeres indsats i et super godt arrangement – jeg har fået mange flotte tilbagemeldinger i løbet af dagen.
Vi ser nu frem til løbet d. 24.5
Preben Schou Christensen, skoleleder Firkløverskolen

Projektet sluttes af med to Find vej stævner. Et i Jelling Skov den 17. maj med deltagelse af Bredagerskolen og Bredsten-Gadbjerg skole. I alt med 221 elever, og et i Hastrup Plantage med elever fra Øster Nykirke, Thyregod, Elkjær, Givskud og Ikær skole. Her er der 131 elever fra deres 6. klasser, der deltager.
Efter de to stævner tager jeg rundt og besøger klasserne for at aflevere præmier og få en fornemmelse af deres oplevelse – og så vil jeg også medbringe klubbens visitkort i form af vores nye folder og lidt information om, hvad kan OK Gorm så tilbyde dem – hvis der nu skulle være nogen der synes orienteringsløb er en idræt, de kunne tænke sig at stifte nærmere bekendtskab med.

Fremtiden: Vi skal søge at vedligeholde kontakten til skolerne og de aktive lærere. Dem er der faktisk en del af. Vi bør årligt tilbyde et Finde vej i skolen stævne. Vores vision – sammen med OK Snab – er at samtlige skoler i Vejle Kommune skal have et skolekort. OK Gorm skulle stå for kommunes vestlige del. Vi er godt på vej til at nå i mål med den målsætning, men der er stadig skoler, vi bør have med. De nærmeste er Nørup og Vandel og Kollerup.
kk

Der er masser af tilbud om orienteringsløb hen over sommeren.  Arrangementsudvalget har nu lavet lister over dels løb, som udvalget synes du bør prioritere i løbet af denne sæson og dels løb, hvor man kan kombinere ferie og turistoplevelser med orienteringsløb.  Gå ind under Voksne og derefter Konkurrencer, så finder du de to lister Prioriterede løb 2017 og Sommerferieløb 2017.

Særlig opfordring skal der lyde til at deltage i årets klubtur, der går til Uslar. Se indbydelsen her.

Få også allerede nu plottet divisionsmatcherne ind i kalenderen. VIGTIGT. Vi skal jo forblive i 1. division.

Find vej i...Find vej i Danmark 

Et tilbud om en lidt anderledes tur i skoven

Orientering i skolen
Inspiration til orienterings-aktiviteter i idrætsundervisningen

Jelling Løbet

Sydkredsen

OK Gorm Aktuelt

 

Startsteder o-løb

Gødding Skov:

skovlegepladsenNaturstyrelsen

Tykhøjet Krat:

Sydlige P-plads Nordlige P-plads

Jelling:

Klubhus – kør ind i skoven ad Skovgade fra nord, der er skilt på skovvejen

Jelling:

Bredagerskolen – indkørsel fra Bredager

Brandbjerg:

ved Højskolen

Gyttegård:

P i vestlige del

Engelsholm:

P ved slottet

Gadbjerg:

skovlegeplads (Allévej)

Hastrup:

Kjærvej 1,  7323 Give (3 km N for Thyregod)

OK SNAB:

normale startsteder

Tilmelding til o-løb:

O-service

 


SPONSORER & SAMARBEJDSPARTNERE

Elite Vejle

Jelling musikfestival

Middelfart Sparekasse

Jelling Sparekasses Fond