Orienteringsklubben Gorm Jelling | Skiklubben Gorm Jelling

Monthly Archives: juli 2015

022
Den 25. april var der Find vej dag i Danmark. I Jelling præsenterede OK Gorm det spændende materiale ”Find vej i Kongernes Jelling”. Med folderen i hånden kunne man få nye fortællinger i Jelling og via et par downloads kunne man tilmed få historierne læst op fra mobiltelefonen, mens man gik rundt i byen.
Nu efter to måneder er hylderne støvsuget for folderen. Vi havde ellers fået trykt ekstraordinært 3000 eksemplarer -det måtte række til 2015!. De er nu alle væk … fantastisk må man sige!
Jeg blev i denne uge ringet op af Hans Ole Matthiesen, som sagde. ”Vi har ikke flere foldere. Vi bliver nød til at have lavet nogle flere. Kan du komme forbi?”
Jeg har været forbi Kongernes Jelling og Hans Ole. Vi er blevet enige om at 2. oplag bliver trykt i 5000 eksemplarer. De små fejl der var i 1. udgave bliver ændret og der bliver skiftet  et par billeder i fotoorienteringen. Som forklaring på folderens succes siger Hans Ole: -”Tilstrømningen til området har været enormt og mange er rigtig glade for at få folderen, hvor de ved hjælp af kortet kan finde rundt i monument-området og byen og få en masse fine historier. Mange skoler har også rekvireret folderen og flere af de skoler, der op til sommerferien besøgte Jelling har brugt det på eleverne”.

Josefine_JWOC2015

Josefine blev lørdag aften hentet af mor (Anette) i Hirtshals efter deltagelse i en hård uge med 5 konkurrencedage ved Junior-VM (JWOC) i Rauland i Norge.
Det hindrede hende dog ikke i at snuppe  Skav-Dystens sidste løb søndag i Kirkemilen, hvor  hun i øvrigt sikkert vandt D17-20.
Nu er Josefine hjemme i Vejle igen og har haft sin anden køretime og haft bilen oppe på 80 km/t. ”Det er fedt”, siger hun. Det er dog ikke for at høre om Josefines køretimer jeg ringer, men for at få en beretning om hendes deltagelse i dette års JWOC. Jeg forklarer mit ærinde og beder hende fortælle mig hvad overskriften på min artikel skal hedde. Josefine svarer uden betænkningstid: ”Lærerigt”!
Jeg beder hende sætte ord på, hvilke områder, det specielt er, at læringen er sket på. Josefine uddyber: -”Jeg har lært nogle mentale ting og noget om forberedelse”, og hun fortsætter, – ”jeg har f.eks. lært, at selv om man bommer i starten af løbet, skal man lade være at stresse. Det gjorde jeg i kvalifikationsløbet til mellemdistancen, og derfor blev jeg ikke kvalificeret til A-finalen. Jeg bommede post 1, det stressede mig, og jeg bommede herefter hver post frem til post 7, før jeg fik ro på mit løb. Herefter gik det fint, men mine bom betød, at jeg kom ind som nr. 25 eller 1.08 efter en tid, der havde rakt til kvalifikation til A-finalen. Havde jeg ikke stresset, kunne jeg, selv med mit bom ved post 1, være blevet kvalificeret. Så øv.
I B-finalen gik det fint. Jeg førte frem til anden sidste post, men valgte at tage et vejvalg uden om en bakke i stedet for at bruge kræfter lige på, som havde været det rigtige, så jeg måtte nøjes med en 2. plads 1.24 min efter vinderen”.

Jeg spurgte så Josefine,  hvorfor hun stod som disket på den lange distance. ? Josefine forklarer: ”Jeg havde et pænt løb på nær på langstrækket, hvor jeg satte for meget tid til, men jeg blev disket, fordi jeg kom ind i et privat område. Jeg løb for tidligt ind mellem nogle huse. Området var olivengrønt og altså forbudt område. Da jeg kom i mål, kom der en official og meddelte, at jeg var blevet noteret i området, og at jeg derfor var disket”.

sprinten blev Josefine bedste danske pige med en 31. plads. Sprinten var 70% by og 30% skov. ”På et tidspunkt kom jeg ind i en blindgyde og satte tid til”, forklarer Josefine om sit løb. Josefine sluttede som nr. 31, 2.14 efter den schweiziske vinder.
Specielt omkring sprinten mener Josefine, hun kunne have forberedt sig bedre. Hun forklarer det således: -”Umiddelbart så det let ud, så derfor tog vi måske for let på opgaven, men det gik galt ved nogle af de spærringer, arrangørerne havde sat op, og det var jeg ikke godt nok forberedt på”.

Sidste konkurrence Josefine deltog i var stafetten. Hun løb her første tur for førsteholdet. ”Her lavede jeg en fejl i starten. Jeg troede, det var de andre der løb forkert, og ikke mig, så jeg kom væk fra førerfeltet. Herefter læste jeg forkert kode på vej til 7’eren. Det tog også tid, før jeg blev klar over det, så det kunne være gået bedre”.
Holdet sluttede som nr. 8, men da kun et hold tæller pr nation blev de nr. 6 i nationskonkurrencen, 10.55 efter Sverige 1

Nu venter der Josefine nogle køretimer og træning før DM’erne til efteråret. Næste internationale opgave bliver deltagelse i JEC i Tyskland, der afvikles i Bad Harzburg fra 9.-11. oktober.
Overskriften for dette JWOC for Josefine var LÆRING. Josefine er ambitiøs og ved, der er meget at lære endnu før toppen kan nås. Josefine kan deltage endnu to år i JWOC, så spændende om hun bliver en ’udlært junior’, der kommer hjem med medaljer?

Skawdyst_klubmiddag-reduc
Efter arrangementsudvalgets og formand Bentes ihærdige agiteren både i forbindelse med forårets træninger og på klubbens udmærkede hjemmeside – Bente havde blandt andet som en anden Jacob Haugaard lovet: -“Solen skinner altid i Skagen (og der er medvind på cykelstierne), så kom med til til denne hyggelige sommerweekend med o-løb og socialt samvær med klubkammerater”.
I alt havde 20 Gorm-medlemmer prioriteret sol, medvind, socialt samvær og i øvrigt spændende orienteringsterræn og et godt stævne arrangeret af Skagen OK og Skive Amok.
Stævnet startede med sprint fredag aften i Skagen efterfulgt af to dage med svær orientering i Kirkemilen.
Fire af deltagerne beretter om de tre dage.

Fredag den 10. juli med sprint i Skagen ved Hans  Pedersen (en af teenagerne)

Om morgenen blev vi vækket, ved at Ulla og Peter skulle op kl. meget tidligt og løbe et træningsløb et sted få kilometer syd for Skagen, og mange kilometer nord for Gedser. Men da de var smuttet, sov vi som en sten igen.
Da det blev mega varmt i teltet om morgen kl. knap så tidligt, var det på tide at få et godt måltid morgenmad og ellers bare slappe af inden eftermiddagens hårde sprint. Men inden var der lige Jens Kristan, der skulle prøve MTB-O for første gang. Jens Kristan havde meldt sig på en bane uden at have en kortholder til cyklen. Efter noget tids fiksfakserier med pap og gaffatape besluttede han, at det nok ikke gik hurtigere, end at det kunne lade sig gøre at cykle med kort og kompas i hånden. Da han kom til start viste det sig, at en venlig mand fra Skive AMOK, der sad i tidtagningen havde sans for service, han lånte ham en kortholder, og han måtte også gerne låne cyklen, hvis det skulle være. Det blev ikke til nogen super placering, men banen blev gennemført, og prøves igen, det skal det.
Stævnepladsen til dagens sprint, lå nærmest tre skridt og en laaang spytklat fra ”campingpladsen”. Starten gik på en fin sprint i Skagen by. Det gik godt eller okay godt for de Gorm løbere, der var ude og løbe. Der var lige Ole, der blev disket, fordi han sprang en post over. Den snød også ret meget, man blev næsten opfordret til og springe den over. Erik tog ikke til start, han havde valgt at blive hjemme for at passe på forteltet så den ikke blæste væk, så Rikke og Bente løb hans tur sammen. Banen, de tog, var den samme som formand Oles, men også de blev disket for Erik skulle løbe turistbanen.
Da det blev aften var der hygge i Inger og Eriks fortelt. Kl. 22:15 tog jeg (Hans) og Rasmus fra Snab ud og “skralde” i Skagen by. Det tog lidt længere tid end forventet, da vi ikke kunne finde nogen gode supermarkeder, men fandt ud af, at Kiwi havde åben (skraldespand) efter lukketid. Der blev fundet et bjerg af kager (fra DAN CAKE), træstammer, chokolade og nougatcreme og alt mulig andet ”guf” for en teenager. Jeg troede, at når vi kom hjem til pladsen skulle der bare spises kage, men nej, de var gået i SENG allesammen, så det gjorde jeg også.

Lørdag d 11 juli ved Maja Ringive (en af de unge)

Dagen startede ud med højt humør, sang og solskin i Gorm lejeren. Fødselaren Jens Kristian havde stået for det gode vejr. Til gengæld fik han fødselsdags sang af os andre. Derefter gik turen ud til stævnepladsen, hvor starten gik kl 11. Det gode vejr kombineret med mange åbne klitområder, gav de fleste løbere sved på panden og sand i skoene. Dog var der også en del kratluskeri i det svære terræn og nogle Gorm løbere fik set en masse af skoven, da de var 2 timer undervejs. Det uvisse er om de bare har været turister i Skagen, da vi alle kom rundt om attraktionen ‘den tilsandede kirke’ eller de bare ville nyde ferie stemningen i Skagens skove?

Efter løbet var der rig mulighed for at se Skagen, for dem der ikke havde fået nok af at være turister. Nogle stykker gik ud for at se Grenen, mens andre hyggede på det lokale ishus. Om aftenen var der fællesspisning, som var et fornemt fiskebord, hvor der blev spist alt det fisk som maven kunne rumme. Derefter da vi alle var helt fyldte med fisk og lækkert tilbehør, blev der serveret is til at slå mave på. Senere på aftenen kom der selvfølgelig også det sædvandlige kagebord frem, med diverse lækkerier. Alt i alt en hyggelig dag i Skagen. – Maja Ringive

Skawdyst_Ingers lodtrækningspræmie_Skagen øl
Skawdyst_tilskuere i aftensol
Søndag den 12. juli ved Peter Føns (en af de gamle)

Klubtures omdrejningspunkt er  overnatningsstedet  –  her foregår alt det sociale alle imellem, hvor der på stævnepladsen først og fremmest er frem og tilbage fra løb. Om muligt giver cykler ekstra muligheder !
Vores omdrejningspunkt på campingpladsen ved Skagen Skole blev campingvognene, hvor Inger og Erik`s fortelt kunne huse hele flokken lørdag aften til fiskebuffet, is og flødeboller  –  godt forædte gik vi trætte i seng for at være klar til endnu en omgang O-løb i Kirkemilen tæt byen.
Skawdysten 2015 med 700 deltagere er nok endnu mere alderstung end divisionsmatcher  – forholdsvis få ungdomsløbere og  de store klasser med  30-50 løbere starter ved  D/H-50.
Med banelængder fra 3-9 km og med forholdsvis mange poster, så følte de fleste sig nok så udfordret om lørdagen, at der var stille omgang med egne forventninger til søndagen. Mange kom i mål med meldingen ”det var lidt nemmere i dag”, men svært var det forsat med 4 DSQ.
Med Josefine hjemme fra JWOC udbyggede vi vores førstepladser til tre om søndagen suppleret med to andenpladser og en tredieplads  –  vel ret flot for 20 Gorm-løbere.
Det blev lige op for  Asta og Karl Kristian i forhold til  Mona og Flemming Nørgård, Pan, hvor 1. og 2. pladser blev byttet rundt i forhold til lørdag.  Poul Erik mente, at de 4-5 øl lørdag aften gav hurtige ben og gode beslutninger om søndagen – det står så hen i det uvisse, hvor optimale indtag ligger og om den gode erfaring kan overføres til ungdomsløberne.
Dagens højdespringer blev vores nyligt pensionerede politimand Erik, som skar 1 time og 10 minutter af løbstiden – vi har store forventninger til forsættelsen. Flere viste stor udholdenhed lørdag med løbstider udover 2 timer, men ikke alle ville søndag have lige så meget ud af startafgiften.
Klubture er altid lig med godt vejr  – O-Ringen 2014 var med solskin hele vejen igennem og Skagen bød sig til med fuld sol og kraftig vind fra fredag  efterfulgt af to dage med både lidt mindre vind og solskin, men forsat godt løbsvejr.
Næste års klubtur skal afklares i løbet af efteråret – vi skal finde det arrangement, hvor vi får flest med og især de nyere medlemmer og ungdomsløbere – overvej derfor om del af næste års sommerferie i familien  skal være med fysisk aktivitet og social samvær på en Gorm-klubtur.
Der er tid til meget andet end løb – i Skagen trak havnestemningen m. fiskespise og de flotte både  efterfulgt af en vandretur ud på Grenen, hvor vandede skilles.

Flere billeder finder du her

Stævnets hjemmeside med resultatlister mm finder du her

 

c2c1

Lad det være sagt med det samme: Coast2Coast er ikke noget helt almindeligt løb- Det er et oplevelsesløb, hvor det ikke handler om at komme først, men derimod at have en god nat sammen med et hav af andre glade motionister. Løbet går tværs over Vendsyssel fra Skallerup Klit ved Vesterhavet til Palmestranden i Frederikshavn. Ideen bag løbet er at man starter, når solen går ned i vest på årets korteste nat – i 2015 d.24. Juni kl. 22.22. og bruger natten til at bevæge sig over til Østkysten og sige god morgen til den, når den står op der ved 04.16. Løbet afsluttes med et stort fælles morgenbord i et kæmpe telt på Palmestranden

Der er flere forskellige muligheder for at deltage i Coast2Coast: Løb, Bike & Run (2 personer deles om een cykel, MTB, Landevejscykler og nu også Rulleski. Siden løbet startede i det små 2012 har det udviklet sig et kæmpe arrangement med omkring 2700 deltagere og tilmeldingerne til især bike & run er hurtigt udsolgte, så man skal være på mærkerne. I 2014 var rulleski med som en prøve, hvor der var 8-10 rulleskiløbere med for at teste mulighederne. I 2015 udgaven var der så 62 tilmeldte rulleskiløbere der gav sig i kast med ruten på 70 km.

Jeg har tidligere læst om løbet og da jeg i vinters hørte at en af mine nordjyske venner skulle med sprang jeg også til. 

Efter velkomsttaler fra hele 2 borgmestre skød Løkken Kanonlaug løbet igang netop som solen dykkede under bølgerne. Så myldrede deltagerne på de forskellige dicipliner og distancer i forskellige retninger fra strandkanten – Løberne nordpå langs stranden og vi andre ind i landet for at få fastere grund under fødderne. Rulleski og løst sand er jo ikke den bedste kombination så der måtte traskes et stykke vej før der blev underlag – og plads! – til at komme på rullerne. Det første par km var lettere kaotiske fordi der udover alle deltagerne på cykler og rulleski også var flere hundrede biler på vej ad den enete vej væk fra Skallerup. Det løste sig dog efter et par km da ruten drejede mod Lønstrup. Næste terrænmæssige udfordring kom på vej ind i Lønstrup hvor vi skulle ned af en stejl bakke. Heldigvis var der kendte ruten og kunne advare på forhånd. Bakken kunne køres ned med forsigtighed og en stor plov, men mange valgte at tage skiene af og gå ned. Efter en forfriskning ved rutens første depot gik det videre ad småveje.

Vejret var noget noget nær perfekt. Lunt med en svag vestenvind og noget nær skyfrit. Det var tæt på nymåne så den var ikke til megen hjælp efterhånden som mørket faldt på for alvor. De fleste løbere og cykler havde en eller anden form for lygter med. Jeg så blandt andet et lille juletræ og en lyskæde, der var viklet om en taske på bagagebæreren på en cykel. Der var også batterilygter så kraftige som billygter. Der var et flot syn med alle de lygter både for og bag mig. Selv er jeg jo godt udstyret med pandelampe fra O-løb og efter et par vintres træning også godt vant med at køre i mørke, men det er alligevel noget særligt at køre gennem en skov i dybt mørke.

Efter at have kørt yderligere 10km med god plads omkring os mødtes rulleski- og løberuterne hinanden.

c2c2

På vej ind i i Hjørring var der tæt trafik af løbere, cyklister rulleskiløbere og biler. Efter Hjørring skiltes rulleski ruten fra løberne og så var man pludselig nærmest alene. Kuperede og snoede bagveje vekslede med lange lige (Læs: kedelige) strækninger langs hovedvejen indtil vi kom frem til et depot hvor vi mødte løberuten igen.

At finde vej på coast2coast var et kapitel for sig. Ruten er kun meget sparsomt markeret, og jeg kom da også lidt væk fra den ved et par lejligheder men fandt dog let tilbage på ret spor. Det er meget nyttigt at være klar over at man selv skal finde vej og indprente sig ruten på forhånd.

Depoterne var et kapitel for sig. Det første kom efter 6 km. Der blev serveret lidt forskellige drikke. Jeg fik æblemost, men der var også andet. Næste depot efter 16 km, hvor julemanden tog imod og serverede pebernødder, og sådan gik det slag i slag. Der var depoter i alle småbyerne, hvor beboerne var gået sammen om at servere. Flere steder var der fakler eller anden belysning, der var med til at højne stemningen. Nogle steder også musik. Der var kanelgifler, hjemmebagte pandekager, chips, frugt og meget andet som jeg ikke fik smagt på. Desuden var der forskellige drikke foruden den fø omtalte æblemost og vand, cola, kaffe, kakaomælkk, vin og fadøl. Det var absolut ikke nødvendigt at medbringe fortæring selv. Mange steder langs ruten stod folk og klappede af os.

Stemningen var god hele vejen. Jeg hørte ikke en eneste sur bemærkning over mine rulleski, selv når jeg af og til var nødt til at gøre opmærksom på at nu kom jeg altså bagfra. Men der kom mange bemærkninger om at det var ”sejt”,”det turde jeg ikke”,”skie godt” (thøhø:),”I kører godt nok hurtigt” (fra cyklister!) o.s.v. Der kom flere interesserede spørgsmål til rulleski. Mit tempo var noget højere end løbernes, så efterhånden tyndede det ud vrimlen omkring mig. Jeg havde dog hele tiden mindst en anden rulleskiløber at følges med.

c2c3

Efter en sidste stor bakke med en lang, hurtig nedkørsel –heldigvis med god overskuelighed og uden sving blev landskabet pandekage fladt og vejen snorlige. Her var det faktisk rart at det var mørkt for så kunne man ikke rigtigt vurdere hvor langt der faktisk var hen til gadelamperne i Jerup. Efter endnu et depotstop – denne gang med pandekager – gik det videre mod Strandby, hvor vi på havnen første gang mødte Kattegat. Så tog ruten et sidste lille sving ind i landet omkring Elling hvor vi atter blev genforenet med løberne og cyklisterne, før jeg endelig kunne trille over målstregen ved palmestranden til min velfortjente medalje. Jeg var fremme ca kl 02.40 – i god tid før solen stod op Der var mulighed for bad og der var morgenmad til alle deltagere. Jeg havde en rigtig god oplevelse ud af at deltage i Coast2coast. Der et helt specielt at løbe om natten uden gadelygter og sammen med en masse andre, især når vejret spiller med som i år. Jeg håber vi med tiden kan blive flere fra Gorm, jeg vil helt sikkert overveje at deltage igen til næste år.

Viking_001

Kun 8 fra OK Gorm stillede op til Årets Vikingedyst i Stenbæk Plantage, men det er egentlig synd, for det er altid et hyggeligt og godt arrangement. Lørdag løb vi på Stensbæk Nord, og det var rigtig hårdt på årets hidtil varmeste dag. Langt de fleste poster lå i det åbne terræn med indlandsklitter og ret høj vegetation, der var tungt at løbe i. De tørre moser så umiddelbart nogenlunde ud, men de viste sig at bestå af tuer med dybe huller mellem.

Ingen af os løb perfekte løb, og resultaterne var ikke prangende. Se resultater m.v. på HTF’s hjemmeside
Søndagens løb var fra samme stævneplads, men på kortet Stensbæk Midt. Der var dejlig køligt for de tidligst startende, og selv om det var svedende varmt, da vi kom i mål, var ikke helt så slemt som om lørdagen. Terrænet var meget mere afvekslende, og selv den smule hede, vi skulle ind over, var meget lettere at løbe på end dagen før.

Jeg selv bommede post 1, men ellers gik det fint, så det endte med en samlet 5. plads i H55. Hvis jeg havde holdt lidt igen, kunne jeg have fået en placeringspræmie, da der var bonus til 6. – 12. – 18. pladserne. Det lykkedes for Peter, der løb H50, at ramme en 6. plads.

Viking_002

Ellers var det kun klubbens damer, der kom i top 3. Asta i D65 og Anette i D35 blev nr 1, og Lilli i D60 blev nr 2.
Vi har før vundet økse-trofæet, så til næste år må vi møde i større og stærkere opstilling!

2015-07-03 18.31.00

Så var det igen tiden for det traditionsrige orienteringsløb, VIKINGEDYSTEN, som hvert år arrangeres af HTF, Haderslev første weekend i juli.

Ca 250 løbere var tilmeldt sprinten, som blev løbet fredag aften, heraf var kun 6 fra OK GORM. Sprinten er en slags prolog, som ikke tæller med i den samlede stilling.

Rammerne for arrangementet var fantastisk. Gram Slotspark er meget smuk: sø og å, store grønne plæner og gamle høje træer, og så var det jo blevet sol og sommer.

I instruktionen kunne vi læse, at banerne både gik i park og skov, og at løbet var en mellemting mellem sprint og mellemdistance, at kortet var i 1: 4 000, og at parkdelen var tegnet med sprintnorm og skovdelen med den almindelige kortnorm.

Det viste sig, at det var vigtigt med løbebukser, der kunne modstå både brændenælder og brombær.

Det var ikke selvros, der var mest fremtrædende i de udsagn, der kom fra GORM-løberne, efterhånden som de kom i mål, men vi var åbenbart ikke de eneste, der havde problemer i skoven, for resultaterne var OK.

Anette Lund blev nr. 2 ud af 20 deltagere i D 45, Hans Christian Strib nr. 3 ud af 38 deltagere i H 65, Asta Terkelsen nr. 5 ud af 18 deltagere i D 65, og Lilli Hansen nr. 7 af 25 deltagere i D. 55.

Asta

Find vej i...Find vej i Danmark 

Et tilbud om en lidt anderledes tur i skoven

Orientering i skolen
Inspiration til orienterings-aktiviteter i idrætsundervisningen

Jelling Løbet

Sydkredsen

Startsteder o-løb

Gødding Skov:

skovlegepladsenNaturstyrelsen

Tykhøjet Krat:

Sydlige P-plads Nordlige P-plads

Jelling:

Klubhus – kør ind i skoven ad Skovgade fra nord, der er skilt på skovvejen

Jelling:

Bredagerskolen – indkørsel fra Bredager

Brandbjerg:

ved Højskolen

Gyttegård:

P i vestlige del

Engelsholm:

P ved slottet

Gadbjerg:

skovlegeplads (Allévej)

Hastrup:

Kjærvej 1,  7323 Give (3 km N for Thyregod)

OK SNAB:

normale startsteder

Tilmelding til o-løb:

O-service

 


SPONSORER & SAMARBEJDSPARTNERE

Elite Vejle

Jelling musikfestival

Middelfart Sparekasse

Jelling Sparekasses Fond