Orienteringsklubben Gorm Jelling | Skiklubben Gorm Jelling

Oscar før og efter hans løb:-)

Årets danske mestre på den længste distance (DM Ultralang), blev kåret søndag i Grib skov på Nordsjælland. Men i år på en anden måde end normalt. Stævne- og reglementsudvalget i DOF har i 2024 giver Søllerød OK dispensation til at lave fællesstart på DM ultralang i Grib skov. Dette betød samlet start med gaflinger på alle baner – på nær de yngste i D/H12. Herunder ses eksempel på gafling:
Helt kort fortalt, så løber hver løber en gaflet runde og kommer derefter ind forbi stævnepladsen til kortskifte. Herefter løbes endnu en runde (gaflet) og igen tilbage til stævnepladsen, hvor der igen er kortskifte. Herfra løbes en sidste ugaflet runde inden man løber i mål. Ovenstående model giver 8 kombinationsmuligheder og alle har til slut løbet samme bane (haft posterne på samme måde, bare på forskellig tidpunkt).

Konkurrencen blev som nævnt løbet i Gribskov Mårum + Gribskov Nord. En typisk nordsjællandsk skov med mange stier og områder med god gennemløbelighed. Der er dog også en del små-kupering, moser samt underskov. En skov der sætter stor krav til fysikken. Der skal løbes stærkt både på stier, men også når man bevæger sig i terrænet.

Stævnepladsen lå på en åbne plads i skoven, hvor solen rigtig kunne skinne. Fantastisk for alle både tilskuere og løbere. Fra OK Gorm stillede 5 løbere til start: Oscar H18, Toke H40, PE H75, Strib H75 og Pernille D45. Ultralang betyder meget lange baner. Oscar og Tokes baner var ca. 17 km. De lidt ældre herrer i H75 måtte ud på 7.1 km, mens formanden skulle rundt på 11.1 km. De lange baner stiller, som nævnt, store krav til fysikken, men måske også en del til taktikken. Specielt når der er fællesstart og man typisk bliver presset til at løbe stærkere end normalt på første del af banen. Der skal disponeres rigtigt, så man ikke går kold på slutningen af banen.

Det endte med 3 flotte medaljer til OK Gorm og 2 løbere der ikke gennemførte. Toke vandt sølv i H40, kun godt 1 minut fra guldmedaljen. Toke var i første omgang tilfreds med sit løb, men ved nærmere gennemgang viser der sig et par småfejl, som egentlig har kostet guldmedaljen. Men på en så lang bane, kan det næsten ikke undgås med lidt småfejl.
Poul Erik vandt bronze i H75. PE var kun 40 sekunder fra sølvmedaljen. Ærgerligt. Faktisk kostede det ham sølvmedaljen at drikke væske 2 gange undervejs på løbet. Ham der vandt sølv, han drak ikke væske😊Desuden lavede PE en fejl på sidste sløjfe, som også kostede mindst de 40 sekunder. Så det var selvfølgelig ærgerligt, men også flot med medaljer nr. 2 til PE på 4 uger.
I D45 gav et flot disponeret løb en sikker bronzemedalje til formanden. På forhånd var spørgsmålet om kroppen overhovedet kunne holde til 90 minutters løb i terræn. Det gik overraskende godt og med kun småfejl undervejs, så kunne formanden løbe i mål 13 minutter efter vinderen og med 15 minutter ned til nr. 4. I alt var der 9 deltagere på banen. Mindre godt gik det for Oscar of Strib. Med en del fejl og masser vand og mudder undervejs, så valgte Oscar at stoppe efter de første 2 runder. Her havde han været i skoven i ca. 2 timer. Strib tog desværre et forkert kort og blev diskvalificeret.

Men alt i alt en tilfreds formand. 3 flotte medaljer til OK Gorm, et super flot stævne – tak til Søllerød OK for det. Solskin og socialt samvær på stævnepladsen. Alt dette opvejer, at der så lige var 3 timers kørsel hjem. Næste danske mesterskab er DM sprint og DM mix sprintstafet, som også er på Nordsjælland i weekenden 11.-12. maj.
Resultater mm. kan ses på Søllerød OK’s hjemmeside, ved at klikke her.