Orienteringsklubben Gorm Jelling | Skiklubben Gorm Jelling

Monthly Archives: april 2024

 
Oscar før og efter hans løb:-)

Årets danske mestre på den længste distance (DM Ultralang), blev kåret søndag i Grib skov på Nordsjælland. Men i år på en anden måde end normalt. Stævne- og reglementsudvalget i DOF har i 2024 giver Søllerød OK dispensation til at lave fællesstart på DM ultralang i Grib skov. Dette betød samlet start med gaflinger på alle baner – på nær de yngste i D/H12. Herunder ses eksempel på gafling:
Helt kort fortalt, så løber hver løber en gaflet runde og kommer derefter ind forbi stævnepladsen til kortskifte. Herefter løbes endnu en runde (gaflet) og igen tilbage til stævnepladsen, hvor der igen er kortskifte. Herfra løbes en sidste ugaflet runde inden man løber i mål. Ovenstående model giver 8 kombinationsmuligheder og alle har til slut løbet samme bane (haft posterne på samme måde, bare på forskellig tidpunkt).

Konkurrencen blev som nævnt løbet i Gribskov Mårum + Gribskov Nord. En typisk nordsjællandsk skov med mange stier og områder med god gennemløbelighed. Der er dog også en del små-kupering, moser samt underskov. En skov der sætter stor krav til fysikken. Der skal løbes stærkt både på stier, men også når man bevæger sig i terrænet.

Stævnepladsen lå på en åbne plads i skoven, hvor solen rigtig kunne skinne. Fantastisk for alle både tilskuere og løbere. Fra OK Gorm stillede 5 løbere til start: Oscar H18, Toke H40, PE H75, Strib H75 og Pernille D45. Ultralang betyder meget lange baner. Oscar og Tokes baner var ca. 17 km. De lidt ældre herrer i H75 måtte ud på 7.1 km, mens formanden skulle rundt på 11.1 km. De lange baner stiller, som nævnt, store krav til fysikken, men måske også en del til taktikken. Specielt når der er fællesstart og man typisk bliver presset til at løbe stærkere end normalt på første del af banen. Der skal disponeres rigtigt, så man ikke går kold på slutningen af banen.

Det endte med 3 flotte medaljer til OK Gorm og 2 løbere der ikke gennemførte. Toke vandt sølv i H40, kun godt 1 minut fra guldmedaljen. Toke var i første omgang tilfreds med sit løb, men ved nærmere gennemgang viser der sig et par småfejl, som egentlig har kostet guldmedaljen. Men på en så lang bane, kan det næsten ikke undgås med lidt småfejl.
Poul Erik vandt bronze i H75. PE var kun 40 sekunder fra sølvmedaljen. Ærgerligt. Faktisk kostede det ham sølvmedaljen at drikke væske 2 gange undervejs på løbet. Ham der vandt sølv, han drak ikke væske😊Desuden lavede PE en fejl på sidste sløjfe, som også kostede mindst de 40 sekunder. Så det var selvfølgelig ærgerligt, men også flot med medaljer nr. 2 til PE på 4 uger.
I D45 gav et flot disponeret løb en sikker bronzemedalje til formanden. På forhånd var spørgsmålet om kroppen overhovedet kunne holde til 90 minutters løb i terræn. Det gik overraskende godt og med kun småfejl undervejs, så kunne formanden løbe i mål 13 minutter efter vinderen og med 15 minutter ned til nr. 4. I alt var der 9 deltagere på banen. Mindre godt gik det for Oscar of Strib. Med en del fejl og masser vand og mudder undervejs, så valgte Oscar at stoppe efter de første 2 runder. Her havde han været i skoven i ca. 2 timer. Strib tog desværre et forkert kort og blev diskvalificeret.
   
Men alt i alt en tilfreds formand. 3 flotte medaljer til OK Gorm, et super flot stævne – tak til Søllerød OK for det. Solskin og socialt samvær på stævnepladsen. Alt dette opvejer, at der så lige var 3 timers kørsel hjem. Næste danske mesterskab er DM sprint og DM mix sprintstafet, som også er på Nordsjælland i weekenden 11.-12. maj.
Resultater mm. kan ses på Søllerød OK’s hjemmeside, ved at klikke her.

/Pernille

Over to torsdage har OK stået for afviklingen af to Skole OL orienteringsstævner. Torsdag den 11. april var det for skoler i Billund Kommune og nu her torsdag den 18. april var det for skoler i Vejle Kommune.
Torsdag den 11. april var i alt 335 elever fra 16 klasser repræsenterende 4., 5., 6. og 7. klasser fra BillundSkolen, Int. Skole Billund og Grindsted Vestre Skole i skoven omkring Grenelejren ved Billund. Grenelejeren var mål og opholdsområde.
Her torsdag den 18. april var det 5. og 6. klasser fra Bredsten-Gadbjerg Skole, Englystskolen, Firkløverskolen afd.- Givskud, Skibet Skole, Søndermarksskolen og Thyregod Skole, der var i skoven. I alt 14 klasser med samlet 273 elever var ude at løbe i Gadbjerg Skov med Gadbjerg Skoles sportsplads som mål- og opholdsområde.
Første konkurrence begge dage var et mangepostløb, hvor første klasse blev sendt i skoven 09.10. Der var fælles start for hver klasse. Opgaven for eleverne var i hold af to at finde så mange af de 30 udsatte poster de kunne inden for ½ time.
Efter målgang var det lærernes opgave at finde ud af hvor mange poster klassen tilsammen havde fundet, og om der var nogle af holdene, der skulle have fradrag af point på grund af overskridelse af makstiden på de 30 minutter.
Herefter var der 50 minutters pause før klasserne blev udfordret på en labyrintbane med individuel start og elektronisk kvittering.
I klassekonkurrencen talte så den sammenlagte tid for de tre hurtigste piger og de tre hurtigste drenge.
Dagen i Grene startede i regnvejr, som dog stilnede af og stoppede helt efter ½ time.
I Gadbjerg var det en af de få dage, hvor der var tørvejr hele dagen.

Kendetegnende for elever og lærere begge dage var glæde, motivation og godt humør.
Efter stævnet i Grene fik vi en hilsen fra Jannie fra Grindsted Vestre: “Vil bare lige sige tak for en rigtig god dag i skoven. I har gjort det rigtig godt, til trods for vejr og vind. Synes lige du skal se to piger, som havde en fest i dag”.


… og efter stævnet i Gadbjerg var der en hilsen fra Mette fra Englystskolen: “Tusind tak for et fantastisk arrangement. Det var glade (og trætte) elever og lærere, der kørte hjem – flere gav udtryk for, at vi skal være med igen næste år.
Hvor er det fantastisk, at så mange frivillige fra jeres klub bakker op om arrangementet – tak til jer alle;)”

Vinderen på det enkelte klassetrin fik efter løbet hængt medaljer om halsen og kvalificerede sig til finalestævnet i Billund, der afvikles over dagene 11. – 14. juni i Billund.
I Grene gjorde ISB (Internationalskole, Billund) rent bord.
De vindende ISB klasser var 4.B, 5.B, 6.A og 7.B.
I Gadbjerg vandt Englystskolen 5.C og Skibet Skole 6.B

Som det ses af tilbagemeldingerne fra to lærere, har OK Gorm fået tak og ros for afviklingen af de to stævner. Rosen og takken gælder de mange hjælpere fra Gorm, der har bidraget med frivilligt arbejde.
Alle har i øvrigt givet tilsagn om at være med, når finalerne skal afvikles i juni måned. Det er stævnelederen særdeles taknemmelig for. (kk)
Billeder fra Billund kan ses her.
Billeder fra Gadbjerg kan ses her.

 

 
På forhånd var OK Gorm udnævnt som stor favorit til at tage sejren i 2. divisionsmatchen i Langesø Nord. Læs DOF’s reportage her. På dagen blev formanden dog en smule nervøs, da det ene afbud afløste det andet. Skader, sygdom og endda en polterabend betød 7 afbud i dag. Heldigvis var vi mange på startstregen og med masser af kvalitet.

Klubtelte blev sat op i stormende kuling, men pløkkerne sørgede for at de blev stående.  Årets første divisionsmatch foregik som nævnt i Langesø Nord. En skov med mange gode stier, men også lidt kupering, grøfter, tætte partier og mange lærte signaturen for forhindring på MTB eller ridebane. En sti gik ned til en stor grøft og her var signaturen “Ο” (en ring på kortet), som netop betyder en forhindring. Forhindringen var så en bred grøft med meget vand i – ikke en spang som formanden troede 🙂 Heldigvis var bunden god på de brede grøfter der skulle passeres. Så man nøjes med våde tær.

 
Flere blev udfordret inden de skulle starte. Et par stykker havde ikke kompas med og andre manglede postbeskrivelsesholder. Alt dette fik vi dog løst. Værre var det med Inger Bønding, hun konstaterede ude ved start, at hendes kompas viste modsat af Nord/Syd. Altså den røde nordpil viste mod syd. Men hun klarede flot rundt alligevel.
 
Dagen endte med mange flotte præstationer og glade ansigter. Tords mange afbud vandt Gorm sikkert i alle matcher og kan derfor tage hjem med 8 point. Der løbes indbyrdes mod de andre klubber og hver sejr giver 2 point. Billedet herover giver et godt billede af, at alle kan være med. Karla deltager i divisionsmatchen i klassen D10 (piger indtil 10 år) og KK deltager i klassen H70 (herrer over 70 år). Gorms yngste deltager i dag var Hjalte på 7 år og ældste Gorm deltager var Gunnar Odgaard på 83 år.

Stillingen blev efter dagens 2. divisionsmatch:
OK Gorm 8 point
OK Syd 6 point
Esbjerg 4 point
Svendborg 2 point
Faaborg 0 point
(se resultater mm. på Odenses hjemmeside)

Næste match er i Kolding, det er nemt 🙂 Så skal vi ikke se om vi kan komme rigtig mange afsted. Sæt derfor kryds i kalenderen 23. juni i Marielund i Kolding. Vi ses.

/Pernille

Klubmesterskaber SPRINT.

Så har du chancen for at udfordre dig selv og klubbens øvrige medlemmer i disciplinen SPRINT. Løbet foregår onsdag den 1.maj i Kolding Midtby. Arrangører: KOK. Sprint-orientering er sjov for alle, også for nybegyndere. Distancerne er korte, typisk i by- og parkområder. Der kan løbes i almindelige løbesko.

For at deltage i klubmesterskabet, skal man være tilmeldt på forhånd.

Klubmestrene fejres ved klubfesten sidst på sæsonen.

I OK Gorm dyster vi i følgende klasser:

Piger til og med 12 år    Bane 6: 1,4 km let (uden skygge)
Drenge til og med 12 år  Bane 6: 1,4 km let (uden skygge)
Piger 13-16 år Bane 5: 2,2 km 
Drenge 13-16 år  Bane 5: 2,2 km 
Piger 17-20 år Bane 2: 3,0 km
Drenge 17-20 år Bane 1: 3,4 km
Senior damer 21-39 år Bane 2: 3,0 km  
Senior herrer 21-39 år  Bane 1: 3,4 km
Old girls 40-59 år   Bane 3: 2,6 km
Old boys 40-59 år  Bane 2: 3,0 km
Veteran damer 60 år og op Bane 4: 2,2 km
Veteran herrer 60 år og op Bane 3: 2,6 km

Der kan anvendes SI-touchfree og almindelig SI-brik (SI-brik kan lånes af klubben). Briknummer oplyses ved tilmelding.

Tilmelding senest fredag den 26. april. Tilmelding skal ske på OK Gorms hjemmesides events. I kommentarfeltet skrives briknummer. Har man ikke nogen brik, så skriv låne.

Start mellem kl. 17.30 og 19.00. Startlister på KOK’s hjemmeside senest dagen før. Mødested: Ålegården/Vestre Ringgade, 6000 Kolding. Nærmere oplysning om parkering i forbindelse med instruktion og startlister.

Efter løbet vil der være mulighed for at købe grillpølser.

 

Vel mødt til en hyggelig aften i Kolding.

 

Hilsen Arrangementsudvalget

Embargo af løbsområde.

Fra 17. maj 2024 til 17. maj 2025 er Billund by delvist lukket jf. Reglement 2023, § 5.6.
Se området på nedenstående kort. Bemærk at det er muligt at besøge Legoland og Lalandia.

 

 

 

 

 

 

  1.etape Tirsbæk
Stævnepladsen var etableret i gårdspladsen ved Tirsbæk Gods, ideelt for en stævneplads med smukke omgivelser. På forhånd var der givet besked om at der ikke kunne sættes telte eller banner op på pladsen. Det ville have virket fint på en sommer dag, men da det begyndte at regne, var teltene savnet og løberne søgte ly i de forskellige bygninger rundt om stævnepladsen. Det var ej heller let at finde de andre løbere fra klubben uden ens banner.

For mit eget vedkommende lagde jeg stille og roligt ud med børnebanen, hvilket blev gennemført uden de store udsving. Det blev værre da jeg skulle ud til start 2. 1200 m op af bakke, sådan føltes det i hvert fald. Det var en hård opvarmning. OK Snab havde dog etableret kørsel til start 2 for de ældste løbere.
Man følte sig nu helt oppe og var overbevidst om at herfra kunne det kun gå nedad. Det gjorde det også indtil der pludselig stod en ny bakke i vejen. Og Tirsbæk var den fladeste etape… Det var gode baner, men synd at regnen gjorde det hele lidt mere besværligt.
Banen blev gennemført og målet blev nået, hvilket faktisk skete for de fleste.
Pernille tog sejren i D45 AK og Toke ydede en flot indsats i H 40 med en 4. plads.
Ellers var det mere de interne fights der var spændende at følge.
I D10 var det Karla og Sofie der løb næsten lige op. Der var også kamp i H21 hvor Rasmus og Holger havde et tæt løb, mens Gustav haltede lidt bagefter.

De 4 ældre herre i H75 Strib, KK, Flemming og Poul Erik kom i mål med kun 6 minutter mellem første og sidste. Så det tegnede til forsat spænding på de næste etsper.
D14 og D35B løb samme bane og her var Alberte 2 min hurtigere end sin mor, Anne Sofie. Slutteligt løb Kristina fra Frederik i Åben 3.
Efter løbet måtte man så stå i regnvejr og skifte tøjet, for de steder der var tænkt som omklædning var fyldt med tilskuere og løbere der stod i læ for regnen. Lidt sur afslutning, på en ellers fin oplevelse i skoven.

/Steen

2. etape – Rosenvold:
Fredag skulle vi løbe i Rosenvold. Vi fik stævneplads på en sportsplads, så vi igen kunne få sat klubtelte op. Det blev en noget blød affære, og allerede inden vi fik parkeret, sad Frederiks bil fast i mudderet og skulle trækkes fri af en traktor, til stor glæde for Simon.

Løbet blev også en våd og mudret affære, hvor mange grøfter og højdemeter skulle passeres. Det gik blandet for OK Gorms løbere. Toke løber et godt løb men smider det på næstsidste posten, Pernille lige så. Poul Erik fortæller i mål om hans udvikling af kapgang, da det er umuligt at løbe op af de stejle bakker. Opløbet til mål træk lige de sidste kræfter ud af os alle, da det var en stejl og mudret bakke, hvor man skulle grave dybt hvis man ville komme først i mål. Men det var sjovt og udfordrende for alle, og det var skønt at man efter sådan et løb var så tæt på hjem at man kunne komme hjem og få vasket tøjet.

/Anne Sofie
   

3 Etape, påskeløbets finale – Grund skov.
På samme stævneplads som i går, lidt mindre regn, men meget mere mudder… Bakkerne var der også stadig, og ikke ligefrem noget vi alle glædede os til. Især ikke ut. For nogen stod den på jagtstart, og de fleste havde her noget at jagte.
Den eneste der startede ud som nr. 1 var Pernille, og hun havde i D45AK et forspring på hele 15 min, og det satte hun selvfølgelig ikke over styr. Hun var endda så frisk, at hun efter en sikker sejr, løbe direkte videre til start (1500 m) og løb 3,3 km i D10 med Sofie. Og de kom i mål lige da præmieoverrækkelsen startede, så det nåede hun også direkte i løbetøjet.
 

Toke løb et godt løb, og løb sig op på 3 pladsen i H40. Og flere af herrerne i H75 havde også gode løb.
   
Der var igen i dag gode børnebaner, som klubbens mindste nød i fulde drag -De var heller ikke så trætte af mudderet som os andre.

Skoven var våd og glat, og stævnepladsen en mudderpøl, så der var ikke meget rent tøj/ting med hjem.

Men trods dette var det en rigtig god dag, hvor rigtig mange fra Gorm var ude og prøve kræfter med det hårde terræn.

Og nu står resten af dagen på vask 😉
/Kristina


Find vej i...Find vej i Danmark 

Et tilbud om en lidt anderledes tur i skoven

Orientering i skolen
Inspiration til orienterings-aktiviteter i idrætsundervisningen

Jelling Løbet

Sydkredsen

OK Gorm Aktuelt

 

Startsteder o-løb

Gødding Skov:

skovlegepladsenNaturstyrelsen

Tykhøjet Krat:

Sydlige P-plads Nordlige P-plads

Jelling:

Klubhus – kør ind i skoven ad Skovgade fra nord, der er skilt på skovvejen

Jelling:

Bredagerskolen – indkørsel fra Bredager

Brandbjerg:

ved Højskolen

Gyttegård:

P i vestlige del

Engelsholm:

P ved slottet

Gadbjerg:

skovlegeplads (Allévej)

Hastrup:

Kjærvej 1,  7323 Give (3 km N for Thyregod)

OK SNAB:

normale startsteder

Tilmelding til o-løb:

O-service

 


SPONSORER & SAMARBEJDSPARTNERE

Elite Vejle

Jelling musikfestival

Middelfart Sparekasse

Jelling Sparekasses Fond