Orienteringsklubben Gorm Jelling | Skiklubben Gorm Jelling

Hvad er orientering?

Ingen anden sport kombinerer naturoplevelse og motion på samme måde som orientering. Du kommer ud i skoven, langt væk fra idrætshallernes neonlys og lakerede gulv. Du kan løbe kort eller langt. Du kan altid få en bane der passer til dit niveau. Kort fortalt drejer orientering sig om at finde en række poster i en given rækkefølge. Og det kan man gøre ved at løbe, trave eller gå.

Princippet er det samme som en skattejagt til en børnefødselsdag. Dog skal der ikke svares på spørgsmål ved posterne. Derimod ”klikker” man posten med en brik, som udleveres ved starten. Efter endt tur bliver brikken aflæst og man får en udskrift, der viser mellemtider ved hver post, samt naturligvis en sluttid.

Udover længde så varierer banerne også på sværhedsgrad, sådan at nye løbere får baner, hvor posterne er på stierne, mens de mere øvede løbere har posterne væk fra stierne på fx høje eller ved et knæk på en grøft. Man må kun benytte kort og kompas som hjælpemidler i sin jagt på posterne, men kortets karakteristiske farve hjælper dig også (se billede). Kortet, som banen er indtegnet på, indeholder mange nyttige oplysninger for o-løberen, bl.a. om veje, stier, højdeforhold og gennemløbelighed.

Jo mere kendskab man har til farverne og signaturerne på kortet, des mere præcist billede kan man danne sig af terrænet.

Om kortet

Orienteringskortet kan være meget forvirrende at stifte bekendtskab med, da det er fyldt med symboler og farver. Heldigvis forstår man hurtigt logikken i kortet, da farverne på kortet er valgt meget intuitivt:

Orienteringskort - Jelling Skov

Blå betyder vand. Det kan være søer, grøfte, åer, moser, huller med vand i eller Århusbugten.

Hvid betyder helt åben skov. Man kunne synes at skov burde være grøn på kortet, men da det meste af mange orienteringskort er åben skov, så er hvid valgt som farve til dette for at kortets andre farver ikke forsvinder i ene grønne farver.

 Grøn betyder også skov. Men det er altså kun tættere skov, der er angivet med grøn. Jo mørkere grøn farve, jo tættere skov.

Sort betyder menneskeskabt (fx stier, hegn og huse). Menneskeskabte dele af kortet er oftest gode at orientere efter, fordi de er tydelige i skoven. Sten er også sorte på kortet.

Gul betyder at solen kan skinne på disse områder: Åbne områder uden skov til at skygge. Det kan være parker, enge, marker og græsplæner.

Brun betyder jord. Det er ting i skoven lavet af jord. Eksempelvis høje, huller og skrænter. Lange brune buede streger er højdekurver, der viser hældningen i skoven.

Hvilke aktiviteter er der (for nye) i GORM?

Vi indbyder i foråret, normalt i april, til nogle såkaldte Find Vej dage, der specielt henvender sig til nye medlemmer. Hvornår disse finder sted, vil fremgå på forsiden. Her kan både voksne og børn deltage.

Find Vej 2013 Jelling Skov

Find Vej 2013 Jelling Skov

Find Vej 2013

Find Vej 2013

Men du behøver naturligvis ikke at vente flere måneder, hvis du får lyst til at prøve sporten, da alle vores aktiviteter er rettet mod både nybegyndere og mere øvede. Det betyder, at der til alle de ugentlige træninger er mulighed for løb, som passer til dit niveau. Trænerne og klubbens andre medlemmer vil desuden altid være klar til at byde dig velkommen og hjælpe dig i gang.

Altid spisning i forbindelse med klubbens tirsdagstræning

Man behøver altså ikke tænke på at skulle lave mad den aften man er til træning i OK Gorm. Forskellige medlemmer laver hver tirsdag varm mad. Det er godt og billigt. Børn op til og med 14 år betaler 15 kr. og øvrige 20 kr.

Alle klubbens aktiviteter fremgår af kalenderen, hvor du kan orientere dig om kommende aktiviteter.

Spisning efter tirsdagstræning

Spisning efter tirsdagstræning

 Lidt relevant information for nye medlemmer om vore aktiviteter:

Tirsdag aften er klubbens træningsaften, som henvender sig til alle. Der er trænere, der tager sig af de yngste (op til 9år) og der er trænere, der tager sig af den mellemste gruppe (10-14 år) og endelig er der trænere, der tager sig af klubbens juniorer (15-20 år). Til de voksne vil der også hver tirsdag være et tilbud både for de urutinerede og for de erfarne. Nye voksne vil få tilknyttet en mentor, som er en af klubbens erfarne orienteringsløbere, som specielt i den første tid vil kunne hjælpe med alle mulige spørgsmål om klubben og sporten.

De fleste aftner foregår træningen i Jelling Skov, men for at få variation bruger vi også nogle af de skove, der ligger tæt på Jelling som Gadbjerg, Tykhøjet og Engelsholm ligesom vi en gang imellem besøger vores naboklub, OK Snab i Vejle, hvor vi da løber i skovene omkring Vejle.

 TVO-træning torsdag. I samarbejde med OK Snab er der et tilbud til de af vore ungdomsløbere, der kan løbe mellemsvære baner og gerne vil træne lidt mere om også at træne om torsdagen. Her er altid to trænere til rådighed.

 Lørdagstræningsløb. Når den primære trænings- og konkurrencesæson  slutter i oktober er der et tilbud om lørdagstræningsløb i trekantområdet., arrangeret af vore samarbejdsklubber: OK Snab, Kolding OK, FROS Fredercia og OK Melfar, Middelfart. Det er en god måde for nybegyndere, at lære at løbe på egen hånd i fremmed skov. Man tager hjemmefra ved 12-tiden og kan igen være hjemme midt på eftermiddagen. Der er ingen tilmelding og man starter når man er klar efter ankomst.

Vintertræning.  Når den primære træningssæson er slut bliver der arrangeret anden form for træning. Det kan være løbetræning med pandelamper, det kan være spinning eller andet afhængig af hvilke andre indendørs muligheder, der byder sig.

Når Gorm selv arrangerer løb eller træning, er der mange arbejdsopgaver, som det forventes, at klubbens medlemmer bidrager til at løse.

Hvordan tilmelder jeg mig aktiviteter?

Klubbens tirsdagstræning

Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig – man skal bare møde op!

Hvis man ønsker at spise, så melder man det på Gorm Events.

 Klubbens andre aktiviteter

Når det ikke handler om klubbens ugentlige aktiviteter, kan der blive tale om tilmelding, men så vil der være nærmere information på OK Gorms hjemmeside. Det kan være aktiviteter som Vintercup, klubture, klubaftener, klubmesterskab, klubfest mm.

Glade ungdomsløbere efter DM Lang og Stafet 2011

Glade ungdomsløbere efter DM Lang og Stafet 2011

 Aktiviteter uden for klub-regi

De største oplevelser får man som orienteringsløber, når man tager med klubben til løb i andre skove. Næsten hver weekend året rundt kan man komme af sted til løb.

For aktiviteter, som ikke arrangeres af OK Gorm, foregår tilmeldingen oftest via hjemmesiden o-service (www.o-service.dk). Denne side fungerer som en kalender for alle større orienteringsaktiviteter i Danmark (både større løb som divisionsmatcher, åbne træninger, kurser, ture mm.).

Tilmeldingen til disse aktiviteter er integreret i kalenderen. For at benytte o-service skal du, eller en fra din familie, oprettes som bruger. Det vil Poul Erik Buch være behjælpelig med, poule@jellingnet.dk, mobil 2178 5417.

Hvis du har glemt din bruger-ID eller ikke er blevet oprettet i o-service, så vil Poul Erik Buch også være behjælpelig. En eventuel betaling for aktivitet bliver også klaret gennem o-service, så du skal sørge for at have penge på din “løbskonto”, som er tilknyttet o-servicebrugeren.

Løbskontoen

– administreres af Bent Nielsen. Du indbetaler penge til løbskontoen i Middelfart Sparekasse: (ændres fra 1/1-2023)

Hvilket udstyr skal jeg bruge?

Sko

I starten kan du sagtens klare dig med almindelige løbesko – helst ikke for sarte og med såler, der kan stå fast på skovstier.

Når du begynder at løbe mellemsvære baner, skal du mere væk fra stierne, og så kan rigtige O-sko være en god investering. O-sko har kraftig profilering af sålen – nogle typer har endda pigge. Sålen er normalt smallere og ikke nær så polstret som på sko til hårdt underlag. Så står du bedre fast og vrikker ikke så let om, når du løber på skråninger. Vigtige egenskaber er også, at de ikke bliver så tunge, hvis de bliver våde, og at overdelen bedre kan tåle den hårde medfart, når der løbes gennem krat og grene. Til mange af de lidt større orienteringsløb stiller forhandlere af O-sko og andet udstyr op, så du kan prøve, hvad der passer. Nogle egnede sko findes også i butikker med udstyr til ”almindelige løbere”.

Herunder er der link til forhandlere af orienteringsudstyr:

Løberen
DOF-Butikken
Møller Sport
O-butikken

 

Voksenkursus 2014 _sko

Løbetøj

På dine første ture tager du bare almindeligt løbetøj på – men ikke dit nyeste sæt.

Så snart du skal lidt væk fra stierne, er det en fordel, hvis tøjet dækker ben og arme – men om sommeren kan det godt blive lidt lunt. Decideret O-tøj, som OK Gorms klubdragt er noget bedre til at klare  brombær-rifter og lignende end normalt løbetøj. Mange løber med knæbukser plus benbeskyttere.

Klubben låner klubdragt ud til ungdomsløbere.

Kompas

Vi har et antal kompasser til udlån. Hvis du ikke har et kompas, så vent lidt med at anskaffe et, til du har fundet ud af, hvad du vil købe. Der findes plade-kompasser og tommelfinger-kompasser, og dyrere modeller har en hurtigere og mere stabil kompasnål.

Pladekompas

Pladekompas

 

Tommelfingerkompas

Tommelfingerkompas

 

Brik

Vi bruger elektronisk tidstagning, hvor hver løber har en plastik-brik, som registrerer, om man har taget de rigtige poster – og hvornår. Det er igen noget udstyr, som vi låner ud til nye medlemmer og til ungdomsløbere. Det system, OK Gorm bruger – og som de fleste klubber i Sydkredsen anvender, er Sport Ident.  I Nordkredsen bruger klubberne Emit på nær Horsens OK og OK Pan. Alle sjællandske klubber benytter Sport Ident.

Læs mere om vort SI tidtagnings system her.

Emit brik

Emit brik

 

Sport Ident (SI-brik

Sport Ident (SI-brik)

 

Se klubbens politik for udlån af brik og kompas under menupunktet Klubinfo – Almene politikker.

 

Når du skal til konkurrencer

Til de fleste løb (men ikke stafet-løb), som ikke er træningsløb, kan man få løse postbeskrivelser – hvis man har en holder, så man ikke taber den i skoven. En sådan postdefinitionsholder gør det let at se postbeskrivelserne og ikke mindst postens kontrolnummer, som er vigtig at tjekke i større løb med masser af poster i terrænet.

Mange har en O-rygsæk, som kan slås ud som en taburet (og som har indbygget mini-regnslag). En almindelig sportstaske og en campingstol kan også bruges, men det er rart at have noget at sidde på, når skoene skal snøres på en fugtig stævneplads. I dårligt vejr vil man gerne inden for i et klubtelt, og her er lille klapstol eller O-rygsæk mere praktisk end festivalstole og lignende.

 Køb af udstyr

Orienteringsløbere kan ligesom folk i andre sportsgrene hurtigt finde alt muligt udstyr at investere i, når man først er blevet bidt af sporten.

Køb af udstyr sker i specielle O-butikker, som møder op med deres butik ved de større stævner i Danmark: DOF-Butikken, Løberen, Møller Sport og O-Butikken på Sjælland

Men husk: I starten er det ikke nødvendigt med det store udstyr.

 

Hvem skal jeg rette resten af mine spørgsmål til?

Voksne:

Spørg Grethe Buch (gretheb@jellingnet.dk tlf. 2494 0303)

Børn og unge:

Toke Seir er formand for børne- og ungdomsafdelingen og han vil kunne hjælpe med afklaring af alle spørgsmål omkring klubbens børne- og ungeaktiviteter. (toke@ortodan.dk – telefon 20263901).

Steen - BestM

Økonomispørgsmål, så er det Bent Nielsen, der kan hjælpe. Han har  styr på alt vedrørende løbskontoen, kontingenter, kørselstilskud mm. (bent@jellingnet.dk , tlf: 75871786)

Formanden for OK Gorm, Pernille Buch, står naturligvis også altid til rådighed, hvis alt andet skulle glippe. (buch1977@gmail.com, tlf.: 3131 1847)

koncentretmotion

 

 

 

 

Find vej i...Find vej i Danmark 

Et tilbud om en lidt anderledes tur i skoven

Orientering i skolen
Inspiration til orienterings-aktiviteter i idrætsundervisningen

Jelling Løbet

Sydkredsen

Startsteder o-løb

Gødding Skov:

skovlegepladsenNaturstyrelsen

Tykhøjet Krat:

Sydlige P-plads Nordlige P-plads

Jelling:

Klubhus – kør ind i skoven ad Skovgade fra nord, der er skilt på skovvejen

Jelling:

Bredagerskolen – indkørsel fra Bredager

Brandbjerg:

ved Højskolen

Gyttegård:

P i vestlige del

Engelsholm:

P ved slottet

Gadbjerg:

skovlegeplads (Allévej)

Hastrup:

Kjærvej 1,  7323 Give (3 km N for Thyregod)

OK SNAB:

normale startsteder

Tilmelding til o-løb:

O-service

 


SPONSORER & SAMARBEJDSPARTNERE

Elite Vejle

Jelling musikfestival

Middelfart Sparekasse

Jelling Sparekasses Fond